Groot Omroepkoor

Het Groot Omroepkoor bestaat uit 74 professioneel geschoolde zangers met een repertoire van renaissance tot nu. Die veelzijdigheid houdt direct verband met de rol van het Groot Omroepkoor als omroepensemble en als partner van met name het Radio Filharmonisch Orkest en de Radio Kamer Filharmonie. Deze ensembles vervullen de missie om naast het ‘standaard’ repertoire muziek te laten horen die elders niet aan bod komt, die niet ontdekt is, vergeten dreigt te worden of recent is gecomponeerd. De programma’s van de NTR ZaterdagMatinee, De Vrijdag van Vredenburg en het Zondagochtend Concert, waarin het Groot Omroepkoor veelvuldig optreedt, spreken boekdelen. Daarnaast neemt het Groot Omroepkoor regelmatig deel aan bijzondere producties van het Holland Festival, aan de grensverleggende concerten van de NTR in het Muziekgebouw aan ’t IJ en werkt het enkele keren per seizoen samen met andere orkesten, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Orchestre Philharmonique de Radio France en de Berliner Philharmoniker.

Opgericht in 1945 heeft het Groot Omroepkoor inmiddels een indrukwekkende staat van dienst. Het omvangrijke repertoire en de hoge kwaliteitseisen van het koor verlangen van de vocalisten aanzienlijke zangtechnische vaardigheden. In concertseries van de publieke omroep is het Groot Omroepkoor te beluisteren in doorgaans veeleisende producties en programma’s met minder bekende of nog onbekende muziek.

De missie van het Groot Omroepkoor en de omroeporkesten wordt al jaren met succes vervuld. De onderscheidende programmering wordt op hoog niveau en met overtuiging uitgevoerd - wat zeker voor de appreciatie van minder regulier repertoire van groot belang is. De bijzondere reputatie van het Groot Omroepkoor in de vertolking van hedendaagse muziek levert uitnodigingen op voor optredens buiten Nederland, zoals voor Tristan Murails, Les sept paroles du Christ en croix, met het Orchestre Philharmonique de Radio France onder leiding van Pascal Rophé in het Parijse IRCAM en op het Festival Ars Musica.

Met ingang van het seizoen 2012/2013 is Gijs Leenaars chef-dirigent van het Groot Omroepkoor. Vaste gastdirigent sinds september 2010 is Michael Gläser. Voorgangers van Celso Antunes zijn Kenneth Montgomery, Robin Gritton, Martin Wright en Simon Halsey. Naast deze chef-dirigenten vermeldt de geschiedenis een keur van gastdirigenten. Recent werkte het Groot Omroepkoor samen met onder anderen Marcus Creed, James Wood, Kaspars Putnins, Sigvards Klava en Stefan Parkman. Met specialisten als Nikolaus Harnoncourt, Frans Brüggen, Philippe Herreweghe, Ton Koopman en Jos van Veldhoven ontfermt het koor zich over muziek uit de barok en de klassieke periode. In grote werken voor koor en orkest heeft het Groot Omroepkoor historische concerten gegeven met dirigenten als Eugen Jochum en Carlo Maria Giulini. Een van die historische gebeurtenissen was de Nederlandse première in 1964 van Benjamin Brittens War Requiem onder leiding van de componist zelf en Bernard Haitink. Meer recent werkte het koor samen met dirigenten als Jaap van Zweden, Sir Simon Rattle en Mariss Jansons.