Herdenkingsconcert 14-18

Dag
Zaterdag 10.11.2018 - 20:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Price range
Tickets vanaf €13
Niet in verkoop

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

De ‘Groote Oorlog’ van 1914-1918 heeft een diepe impact gehad op de kunstenaars van bij ons. Het Antwerp Symphony Orchestra en sopraan Liesbeth Devos markeren de honderd jaar sinds het einde van de Eerste Wereldoorlog met adembenemend mooie muziek van componisten als Mortelmans, Strauss, Debussy en Elgar.

De muziek wordt aangevuld met een selectie poëzie, brieven en dagboekfragmenten uit die periode van Vlaamse schrijvers als Paul van Ostaijen, Daan Boens, August Van Cauwelaert of Virginie Loveling, met veel inlevingsvermogen gebracht door Vic De Wachter en Gilda De Bal. 

Het wordt een beklijvende avond waarbij we samen stilstaan bij de gebeurtenissen van 100 jaar geleden.

 

Vermeersch Berceuse voor volwassenen
Strauss fragment uit Eine Alpensinfonie
Van Hoof fragment uit Symfonische suite nr. 1
Debussy Berceuse héroïque
Berg fragment uit Drei Bruchstücke aus Wozzeck
Debussy Noël des enfants qui n'ont plus de maisons (orkestratie door Georges D'Hoedt)
Vermeersch Grote Zirkus van de Heilige Geest (uit: Music-Hall)
Gilson fragment uit Suite à la manière ancienne
Celis Preludio e narrazione
Mortelmans In memoriam (Elegie nr. 1)
Elgar A Voice In The Desert (voor stem, sopraan en orkest)
De Vocht In ballingschap

 

Gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid.

Bio's

Giancarlo Andretta

Giancarlo Andretta

Functie
Gastdirigent

Giancarlo Andretta is een ervaren operadirigent en was van 2010 tot 2013 hoofddirigent aan het Gothenburg Opera House. Van 2003 tot 2012 was hij chef-dirigent van het Aarhus Symphony Orchestra en van 2001 tot 2010 was hij eerste gastdirigent aan het Royal Opera House in Kopenhagen. Momenteel is hij eerste gastdirigent van het Granada Symphony Orchestra. Hij trad als gastdirigent ook aan in de belangrijkste concertzalen en operahuizen in Europa.

Lees verder
Liesbeth Devos

Liesbeth Devos

Instrument
sopraan

De Belgische sopraan Liesbeth Devos is een stilistische duizendpoot. Na haar opleiding als hoboïste, studeerde ze af voor zang aan het Conservatorium van Antwerpen bij Stephanie Friede. Ze won de eerste prijs op het Kurt-Leimer Wettbewerb (Zürich), was finaliste van het Liedwettbewerb des Bayerischen Rundfunks (Bayreuth) en finaliste van de Wigmore Hall/Indipendent Opera Voice Fellowship.

Lees verder

Gilda De Bal

Instrument
verteller

Gilda De Bal studeerde aan het conservatorium van Brussel en was jarenlang verbonden aan theatergezelschappen als de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel, Arca Gent en de Blauwe Maandag Compagnie. Ze vulde theaterzalen met opvoeringen van onder meer Kinderen van een mindere God, Dood van een handelsreiziger, Onegin en De man zonder eigenschappen. Sinds 1995 is ze als freelance actrice actief in zowel België als Nederland en vertolkte ze uiteenlopende rollen in talrijke tv-reeksen en films.

Lees verder

Vic De Wachter

Instrument
verteller

Vic De Wachter volgde les in Antwerpen bij Dora van der Groen waarna hij in de theaterwereld actief werd. Hij maakte onder meer deel uit van het Reizend Volkstheater, de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel en de Blauwe Maandag Compagnie. De laatste jaren is hij vooral actief als freelance acteur, zowel op de planken (Het Toneelhuis in Antwerpen) als op het kleine en grote scherm in België en Nederland.

Lees verder