Het Water Concerto van Tan Dun

Dag
Zaterdag 15.02.2020 - 20:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Mijn vaderland: de Moldau
Water Concerto
Toward the Sea II
Four sea interludes, opus 33a
Price range
Vanaf €12
Niet in verkoop

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Water is essentieel en beweegt sinds jaar en dag zowel wetenschappers, filosofen als artiesten tot onderzoek, theorieën en kunst. Bedřich Smetana is niet de eerste, maar waarschijnlijk wel de bekendste componist die zijn muziek liet kabbelen als een rivier: zijn symfonisch gedicht over de Moldau, de langste rivier van Tsjechië, is nog steeds met recht zijn populairste werk. Benjamin Britten richtte zich tot de zee en verklankte ze sprekend in vier gedaantes tijdens zijn orkestrale Four Sea Interludes uit de opera Peter Grimes. Meer recent is het milieuactivistische Toward the Sea voor altfluit, harp en strijkorkest: de Japanse componist Toru Takemitsu steunde hiermee de strijd tegen walvisvangst. Dirigent-componist Tan Dun gaat een stap verder en maakt van water een muziekinstrument in zijn Water Concerto. De titel mag letterlijk genomen worden: de solopercussionist ruilt de slagvellen in voor wateroppervlakken tijdens dit bijzondere spektakel, gedirigeerd door de componist zelf.

Op vraag van Tan Dun vindt de wereldcreatie plaats van het nieuwe werk 'Sound Pagoda - Twelve Sounds of Wuhan' dat hij opdraagt aan de slachtoffers van het Coronavirus. 

Dit concert wordt mede mogelijk gemaakt door

 

Gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid. Casa Kafka Pictures Tax Shelter Empowered by Belfius.

 

Bio's

Tan Dun

Functie
Gastdirigent

De wereldberoemde artiest en UNESCO Global Goodwill Ambassador Tan Dun staat bekend om zijn muziek die de grenzen van klassieke muziek verlegt door het gebruik van multimedia en de combinatie van Westerse en Oosterse tradities.

Lees verder

Charlène Deschamps

Instrument
fluit

Charlène Deschamps studeerde aan het Conservatoire National Supérieur de Lyon en behaalde haar diploma met onderscheiding in de klas van Philippe Bernold.

Lees verder
Samia Bousbaine

Samia Bousbaïne

Instrument
harp

Samia Bousbaïne maakte haar muzikale debuut op vierjarige leeftijd. Als dertienjarige behaalde ze met grote onderscheiding haar einddiploma harp en de Gouden Medaille.

Lees verder

Beibei Wang

Instrument
percussie

Percussionist Beibei Wang wordt internationaal geroemd om haar virtuositeit en veelzijdigheid. Ze behaalde masterdiploma’s aan de Central Conservatory of Music in China en de Royal Academy of Music in Groot-Brittannië.

Lees verder