Internationale orkesten: Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks

Dag
Zondag 03.11.2019 - 20:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Vier symphonische Zwischenspiele (Intermezzo), opus 72
Vier letzte Lieder
Symfonie nr. 4 in e, opus 98
Price range
Vanaf €35
Niet in verkoop

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

De naam van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks prijkt steevast ergens bovenaan de lijstjes van beste orkesten ter wereld. Daar zit het charisma van sterdirigent Mariss Jansons zeker voor iets tussen. Voor een componist wiens reputatie grotendeels berust op zijn symfonische werken, schreef Johannes Brahms er merkwaardig weinig. Dat verklaart wellicht waarom zijn vier symfonieën overlopen van muzikale inspiratie. Vooral zijn Vierde symfonie is een toonbeeld van de warme Duitse romantiek en vormt een monument uit het repertoire. Waar Brahms als een ingenieur te werk gaat met muzikale thema’s, lijkt Richard Strauss eerder een tovenaar met het orkest. Daarvan getuigen de symfonische tussenspelen uit zijn opera Intermezzo, waarin Strauss een komisch portret schetst van zichzelf en zijn vrouw. Dat autobiografische kantje komt ook terug in Strauss’ Vier letzte Lieder, hoewel het muzikale contrast groot is. Het bruisende enthousiasme heeft hier plaatsgemaakt voor de laatste overpeinzingen van een groot componist die berust in zijn eindige lot. Niemand minder dan Diana Damrau vertolkt de hartstochtelijke zangpartij. Volgens velen is zij de allergrootste sopraan van het moment. Ronduit adembenemend!

Copresentatie met deSingel

Tot onze spijt ziet dirigent Mariss Jansons zich om gezondheidsredenen genoodzaakt zijn concert met het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks af te zeggen. Het concert wordt nu overgenomen door de Engelse dirigent Daniel Harding. Op zijn vraag worden de Vier symphonische Zwischenspiele van Strauss vervangen door Mahlers Totenfeier. Het resterende hoofdprogramma blijft ongewijzigd: Strauss’ Vier Letzte Lieder met Diana Damrau en de Vierde symfonie van Brahms (update: 02.11.2019).

Bio's

Mariss Jansons

Functie
Gastdirigent

Mariss Jansons is chef-dirigent van het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks sinds 2003, en was van 2004 tot en met het seizoen 2014/15 chef-dirigent van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Lees verder

Diana Damrau

Sopraan Diana Damrau speelt al twee decennia op de belangrijkste opera- en concertpodia ter wereld. Haar uitgebreide repertoire omvat zowel lyrische sopraan- als coloratuurrollen, waaronder de titelrollen in Lucia di Lammermoor (La Scala, Beierse Staatsopera, Metropolitan Opera, Royal Opera, Royal Opera House), Manon (Weense Staatsopera, Metropolitan Opera) en La Traviata (La Scala, Metropolitan Opera, Royal Opera House, Opéra National de Paris en Bavarian State Opera) en Queen of the Night in The Magic Flute (Metropolitan Opera, Salzburg Festival, Vienna State Opera, Royal Opera House).

Lees verder