Internationale orkesten: Wiener Symphoniker

Dag
Donderdag 03.10.2019 - 20:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Vioolconcerto in D, opus 77
Symfonie nr. 3 in F, opus 90
Price range
Vanaf €28
Niet in verkoop

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

De Wiener Symphoniker behoort tot de wereldtop voor het Duitse romantische repertoire. Onder leiding van iconische dirigenten als Richard Strauss en Herbert von Karajan groeide het broertje van de Wiener Philharmoniker uit tot de belangrijkste voorvechter van onder meer de muziek van Johannes Brahms. In die rol verschijnt het orkest ook in Antwerpen ten tonele met de Deense topviolist Nikolaj Szeps-Znaider. Die mocht zich in 1997, op amper 21-jarige leeftijd, tot winnaar kronen van de Koningin Elisabethwedstrijd. Met het Vioolconcerto van Brahms valt Szeps-Znaiders keuze op een van de meest veeleisende stukken uit het repertoire. Niet alleen vraagt Brahms’ meesterwerk een flinke portie virtuositeit, de partituur vereist ook een fijnbesnaarde solist die bereid is om in een intieme dialoog te treden met het orkest. Eerder nam Szeps-Znaider het Vioolconcerto van Brahms al op in een gelauwerde versie met de Wiener Philharmoniker. Ook in zijn Derde symfonie trekt Brahms alle registers open. Na de première schreef collega-componist Dvořák: ‘Wat een mooie melodieën vallen hier te ontdekken. Ik noem het zonder overdrijven zijn beste symfonie!’

Copresentatie met deSingel.

 

Bio's

Philippe Jordan

Functie
Gastdirigent

Als de huidige Music Director van zowel de Wiener Symphoniker als de Opéra national de Paris heeft Philippe Jordan zich gevestigd als een van de meest getalenteerde en opwindende dirigenten van zijn generatie. Vanaf 2020 is hij benoemd tot muziekdirecteur van de Wiener Staatsoper. Zijn carrière begon als kapelmeester bij het Ulm Stadttheater en bij de Staatsoper Unter den Linden in Berlijn. Van 2001-2004 bekleedde hij de functie van chef-dirigent van de Graz Opera en het Graz Philharmonisch Orkest. Van 2006-2010 was hij chef-dirigent van de Berlijnse Staatsoper Unter den Linden.

Lees verder

Nikolaj Szeps-Znaider

Instrument
viool

Znaider bespeelt de Guarneri-viool uit 1741 die aan Fritz Kreisler heeft toebehoord. Hij speelt over de hele wereld als solist met vooraanstaande orkesten en als lid van kamermuziekensembles. Daarnaast treedt hij op als gastdirigent. Met ingang van het seizoen 2020-2021 is Znaider benoemd tot chef-dirigent van het Orchestre National de Lyon met een contract voor vier jaar.

Lees verder