Isabelle Faust

Isabelle Faust weet haar publiek te begeesteren door haar gefundeerde interpretaties, die getuigen van een grondige kennis van de muziekhistorische context waarin de muziek geschreven werd. Ze streeft steeds naar een zo groot mogelijke werkgetrouwheid, gebaseerd op recent onderzoek. Al op zeer jonge leeftijd werd ze prijsdrager van het Leopold Mozart Wettbewerb en de Paganiniwedstrijd. Sindsdien trad ze op met de belangrijkste orkesten ter wereld, waaronder de Berliner Philharmoniker, het Orchestra of the Age of Enlightenment, het Boston Symphony Orchestra en het NHK Symphony Orchestra Tokyo.

Isabelle Faust speelt een omvangrijk repertoire, dat van Johann Sebastian Bach tot aan het hedendaagse repertoire rijkt, met ondermeer werken van Ligeti, Lachenmann of Widmann. Haar artistieke openheid staat toe om zowel in kleine kamermuziekensembles te spelen als met grote symfonieorkesten. Ook verleende ze haar medewerking aan repertoirestukken die om originele ensemblebezettingen vragen.

Als soliste werkte ze samen met dirigenten als Claudio Abbado, Frans Brüggen, Mariss Jansons, Giovanni Antonini, Philippe Herreweghe en Daniel Harding, waarmee ze regelmatig opnames maakt en concerten geeft. Met haar vaste kamermuziekpartner Alexander Melnikov maakte ze voor Harmonia Mundi verschillende opnames, waaronder een integrale van de vioolsonates van Beethoven (bekroond met een Diapason d’or en een Gramophone Award).

Haar solo-opname van de sonates en partita’s van Bach werd bekroond met een Diapason d’or de l’année 2010. Ook haar recente opname van de vioolconcerto’s van Beethoven en Berg, onder leiding van Claudio Abbado, werd in de vakpers op lovende kritieken onthaald. Deze opname werd bekroond met een Diapason d’or, een Echo Klassik en een Gramophone Award.

Isabelle Faust bespeelt de ‘Sleeping Beauty’ Stradivarius van 1704, een instrument dat haar ter beschikking gesteld wordt van de L-Bank Baden-Württemberg.