Javier Perianes

De Spaanse pianist Javier Perianes bouwde de afgelopen jaren een indrukwekkende internationale carrière uit. Hij werkte samen met dirigenten als Daniel Barenboim, Charles Dutoit, Zubin Mehta, Gustavo Dudamel, Klaus Mäkelä, Yuri Temirkanov, Gianandrea Noseda, Santtu-Matias Rouvali, Vladimir Jurowski, François-Xavier Roth en Daniel Harding. Perianes was eerder te gast op beroemde festivals zoals de BBC Proms en de festivals in Luzern, Grafenegg, Praag, San Sebastian en Granada. In 2012 ontving hij de Nationale Muziekprijs van het Spaanse ministerie van cultuur en hij werd in 2019 Artist of the Year op de International Classical Music Awards. 

Hoogtepunten uit zijn carrière zijn concerten met onder meer de Wiener Philharmoniker, het Leipzig Gewandhausorchester, het Orchestre de Paris, het Koninklijk Concertgebouworkest, de symfonische orkesten van Chicago, Boston en San Francisco, de New York Philharmonic, het Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, het Cleveland Orchestra, de Philharmonia en de London Philharmonic. In seizoen 2020-2021 werd Perianes uitgenodigd door onder meer het London Symphony Orchestra, het Tonhalle-Orchester Zürich, het Orchestra dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia, het NHK Symphony Orchestra,  het Konzerthausorchester Berlin, het Cincinnati Symphony Orchestra en het Orchestre National de Lille. Naast orkestsolist is Perianes ook een gepassioneerde kamermusicus. Hij speelt regelmatig samen met altvioliste Tabea Zimmermann en het Quiroga Quartet.

Het repertoire voor zijn opnames voor het label harmonia mundi reikt van Beethoven, Mendelssohn en Schubert tot Debussy, Ravel, Bartók, de Falla, Mompou, Granados en Turina. Voor zijn album Les trois sonates - The Late Works met muziek van Debussy kreeg hij een Gramophone Award in 2019.