Jörgen Van Rijen

Naast zijn werk als solotrombonist van het Koninklijk Concertgebouworkest is Jörgen van Rijen een veelgevraagd solist in binnen- en buitenland. Hij gaf concerten en masterclasses in bijna alle Europese landen, de Verenigde Staten, Canada, Japan, China, Korea, Rusland, Singapore en Australië en soleerde met vele orkesten en ensembles, waaronder het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, de Czech Philharmonic, het Combattimento Consort en het Orkest van het Oosten. In de toekomst staan concerten gepland met onder andere de Taiwan Philharmonic en de Nagoya Philharmonic en een Japanse tournee met Michel Becquet.

In 2004 ontving van Rijen de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding van het Ministerie van OCW. In 2006 kreeg hij de prestigieuze Borletti-Buitoni Trust Award, die jaarlijks wordt toegekend aan een aantal van de meest veelbelovende, internationale solisten en ensembles. Verder won Jörgen diverse prijzen, waaronder eerste prijzen op de internationale tromboneconcoursen in Guebwiller en Toulon.

Jörgen studeerde bij George Wiegel aan het Rotterdams Conservatorium, waar hij zijn studie Uitvoerend Musicus afsloot met een 10 summa cum laude. Verder studeerde hij bij Michel Becquet aan het Conservatoire National Supérieur de Musique de Lyon. Daarnaast volgde hij diverse lessen en masterclasses bij autoriteiten als Christian Lindberg, Joseph Alessi, de fagottist Brian Pollard en de cellist Anner Bijlsma.

Er zijn vele nieuwe stukken voor Jörgen geschreven waaronder een tromboneconcert van Theo Verbey in opdracht van het Koninklijk Concertgebouworkest en stukken van Martijn Padding, Jacob ter Veldhuis en Jan van Vlijmen. In het voorjaar van 2012 heeft  Jörgen een voor hem gecomponeerd tromboneconcert van Kalevi Aho uitgevoerd, waarvan de wereldpremière in Den Haag plaatsvond met het Residentie Orkest, gevolgd door uitvoeringen in Finland (Oulu Sinfonia) en in Londen (BBC Symphony Orchestra). Ook Florian Maier en James MacMillan engageerden zich voor een opdracht.

Jörgen maakt regelmatig deel uit van het Lucerne Festival Orchestra. Hij geeft les aan het Conservatorium van Amsterdam en is International Visiting Professor aan de Royal Academy of Music, Londen. Verder is hij een actief kamermusicus. Hij was één van de oprichters van het Nieuw Trombone Collectief en het KCO Koper.

Hij speelt exclusief op instrumenten van Antoine Courtois. Op het label Channel Classics zijn inmiddels drie succesvolle cd’s van Jörgen verschenen.

www.jorgenvanrijen.com

Jorgen Van Rijen