Joris Van den Brande

Joris Van den Brande studeerde in 2002 af aan het RITS in Brussel. Hij werkte o.a. met Action Malaise, BRONKS, KVS, theater Antigone en HETPALEIS. Samen met Sven Ronsijn en Dominique Collet richtte hij in 2008 het theatercollectief TANK! op. Hij schreef samen met Jan Sobrie Zolderling dat geselecteerd werd voor het Theaterfestival in 2003, en Puebermensj voor HETPALEIS. Daarnaast schreef hij ook Accident 2001, Everything you know is wrong, George Total, Miss Mie en Enkele reis. Samen met Joost Vandecasteele schreef en speelde hij Sorry voor alles (2013) tijdens het jongerenfestival BRONKS XL. Voor LAZARUS schreef en speelde Joris in zowat elke voorstelling, behalve in de monoloog Force Majeure, in het LAZARUS-debuut Het uur van de waarheid en Idioot.

In het seizoen 2016-2017 stapte Joris met het collectief LAZARUS (Pieter Genard, Günther Lesage, Ryszard Turbiasz, Charlotte Vandermeersch en Koen De Graeve) mee in het nieuwe verhaal van ARSENAAL/LAZARUS. Hij was te zien in Orde van de Dag, Oblomow, Wat is drinken? en Karamazow. In het seizoen 2017-2018 maakt LAZARUS Absurde Held, geïnspireerd door leven en werk van Albert Camus. Deze voorstelling toert bijna 4 maanden door Vlaanderen. In het voorjaar van 2018 maakte Joris ook deel uit van de cast van Salon Secret, een voorstelling van LAZARUS, Hof van Eede en KOPERGIETERY. In het seizoen 2018-2019 speelde en maakte Joris met LAZARUS Rompslomp en Bagaar, een coproductie van ARSENAAL/LAZARUS en Toneelhuis, een creatie van LAZARUS en Guy Cassiers. In voorjaar 2019 was Joris ook te gast met Geef mijn hand terug, een familievoorstelling die hij samen met Joris Hessels maakte voor BRONKS.

In najaar 2019 reist hij opnieuw met Salon Secret door Vlaanderen. In voorjaar 2020 is hij in Mechelen (Stadsschouwburg!) opnieuw te gast met een BRONKS-familievoorstelling, Clash, dit keer een samenwerking tussen Joris Van den Brande en Joost Vandecasteele. Verder zal Joris bij ARSENAAL/LAZARUS ook bij Orde van de Dag opnieuw op de scène staan.