Juan Diego Flórez

De bel canto tenor Juan Diego Flórez is voor vele toonaangevende operahuizen de eerste keuze. Zijn expressieve zangstem en betoverende virtuositeit maken hem ideaal voor de opera’s van Rossini, Donizetti en Bellini. Voor zijn opmerkelijke zang kreeg hij lof van zowel critici als publiek. 

Flórez werd geboren in 1973 te Lima in Peru. Hij kreeg de muzikaliteit mee van zijn ouders en was al van in zijn jeugd bezig met muziek. In 1989 won hij in Peru het eerste Festival of Song for Peace dat werd uitgezonden op de nationale televisie. Na lessen te volgen in verschillende academies en het nemen van zanglessen begon Flórez in 1990 zijn studies aan het Nationaal Conservatorium voor Muziek in Peru. Kort na de start van deze opleiding startte hij met zanglessen bij Andrés Santa María, directeur van het Coro Nacional van Peru. Het Coro gaf hem ervaring in het spelen van muziek van grote componisten op professioneel niveau. Flórez won een beurs van het prestigieuze Curtis Institute of Music in Philadelphia waar hij studeerde tussen 1993 en 1996 en waar hij, door mee te werken aan verschillende opera’s met orkest, de basis legde voor zijn carrière. 

In 1994 werkte Flórez professioneel samen met de Peruviaanse tenor Ernesto Palacio. Ze maakten een opname op het Gerace Festival in Italië. De aangeboren karakteristieken van de stem van Flórez, zoals flexibiliteit en een ogenschijnlijke moeiteloze vermogen om hoge noten te zingen, maakte van hem de meest geschikte persoon voor het bel canto repertoire en, specifiek, de opera’s van Rossini. Palacio realiseerde dit van bij het begin en gidste de jonge zanger doorheen deze werken. 

In 1996 zong Flórez de rol van Corradino in Matilde di Shabran op het Rossini Opera Festival in Pesaro, Italië. Zijn performance was een groot succes en vormde het startpunt van zijn carrière. Later in 1996 maakte Flórez zijn debuut in La Scala onder leiding van Riccardo Muti, die een invloed zou gaan spelen in de komende jaren van zijn carrière. Vanaf dan verscheen Flórez in ‘s werelds toonaangevende operahuizen, concertzalen en muziekfestivals, waaronder de Metropolitan Opera in New York, de Lyric Opera in Chicago, de Los Angeles Opera, de San Francisco Opera, de Washington National Opera, het Royal Opera House in Londen, de Vienna Staatsoper, de Opéra de Paris en het Théâtre des Champs-Élysées in Parijs.

Het repertoire van Flórez bestaat uit vierenveertig opera’s, zoals Bellini’s I Capuleti e i Montecchi, I puritani en La sonnambula, Bizets Les pecheurs de perles, Cimarosa’s Il Matrimonio Segreto, Donizetti’s L’elisir d’amore en Lucrezia Borgia. Samenwerken deed Flórez met de bekendste dirigenten, waaronder Roberto Abbado, Yves Abel, Riccardo Chailly, Myung-Whun Chung, Gustavo Dudamel, Daniele Gatti en Sir John Eliot Gardiner.

Flórez nam verschillende cd’s en dvd’s op waaronder acht soloalbums, twaalf complete opera’s op cd en elf complete opera’s op dvd. Zijn opnames wonnen al verschillende prijzen waaronder Choc du Monde de la Musique, Diapason d’Or, Echo Klassik Preis, Cannes Classical Award, Gramophone Award en een Grammy nomination voor het album Bel Canto Spectacular. Daarnaast won Flórez al verschillende awards waaronder de Rossini d’Oro, de Abbiati Prize, de Tiberini d’Oro, de ISO de Oro, de Opera Award en de Aureliano Pertile, Bellini, Francesco Tamagno de Plácido Domingo Awards. In zijn thuisland Peru kreeg hij de hoogste onderscheiding: de Order of the Sun, Grand Cross.