Kamermuziek: Bernstein

Dag
Zondag 02.12.2018 - 15:00

AMUZ

Straat
Kammenstraat 81
Postcode
2000
Woonplaats
Antwerpen
Music for horn
Klarinetsonate
Elegy for Mippy I
Riffs (uit: Prelude, fugue and riffs)
Price range
€17
Niet in verkoop

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Klassieke maestro Bernstein, jazzy Leonard of musical Lenny enthousiasmeert nog steeds jong en oud. Ook zijn kamermuziek slingert jammend en dansend doorheen verschillende stijlen. Bernsteins klarinet is telkens verrassend anders in de klassieke Klarinetsonate en de swingende Prelude, fugue and riffs. Ook verstilling en introspectie was deze joviale Amerikaanse dirigentcomponist niet vreemd. Het bewijs daarvoor levert hij met zijn Elegy for Mippy voor hoorn en piano. Een gulle selectie uit Bernsteins kamermuzikale catalogus voor blazers vervolledigt dit portret.

Bio's

Benjamin Dieltjens

Benjamin Dieltjens

Instrument
klarinet

Benjamin Dieltjens is sinds 2007 eerste klarinet bij het Antwerp Symphony Orchestra en hij is lid van het Orchestre des Champs Elysées. In 2008 werd hij uitgenodigd als eerste klarinet bij het Koninklijk Concertgebouworkest. In 2012 nam hij het klarinetconcerto van Mozart op met het New Century Barock Orchestra op historische instrumenten. Daarnaast is hij actief als kamermuzikant (zowel historische uitvoeringen als klassiek en hedendaags werk) en was hij te gast op verschillende internationale festivals. Hij was lid van het Ensemble für neue Musik Karlsruhe olv Peter Eötvös. Hij was stichtend lid van het in 1998 opgerichte kamermuziekensemble voor actuele muziek Het Collectief en speelt sinds 2003 regelmatig bij het ICTUS ensemble. Hij speelt ook regelmatig bij Oxalys, Il Gardellino en Ensemble Explorations. Benjamin geeft seminaries kamermuziek aan het Orfeus Instituut in Gent en de universiteit van Wenen, en is hoofdleraar klarinet aan het conservatorium van Brussel.

Lees verder

Michaela Bužková

Instrument
hoorn

Michaela Bužková studeerde hoorn aan het conservatorium van Kroměříž en vervolmaakte zich aan de Janáček Academy in Brno. Na haar studies speelde ze hoorn in diverse ensembles, waaronder het Arion Wind Quintet. Ze speelde in het Moravisch Filharmonisch Orkest van Olomouc en de Prague Philharmonia. Sinds 2007 is ze vast verbonden aan het Antwerp Symphony Orchestra als eerste hoornsolo. Ze treedt meermaals op als soliste met diverse orkesten en in kamermuziekverband. Ze behaalde tweede prijzen op het Europäischer Wettbewerb Klassik-Festival Ruhr, de Brass Competition Brno en de Czech-Slovak-Anglo Trust Competition.

Lees verder

Jaroslaw Mroz

Instrument
contrabas

Jaroslaw Mroz begon op zevenjarige leeftijd met cello en begon acht jaar later met contrabas. Na zijn studies in Krakau speelde hij in het Lebanese Philharmonic Orchestra. Hij specialiseerde zich aan het Trinity College of Music en de Royal Academy of Music in Londen. Hij was vast verbonden aan het orkest van het Teatro Municipal in Santiago en werkte nadien als freelancer bij diverse Britse orkesten, waaronder Philharmonia, BBC Symphony Orchestra, BBC Concert Orchestra, BBC Scottish Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, Halle, Liverpool Philharmonic Orchestra en andere. Sinds 2010 is hij tweede solist contrabas bij het Antwerp Symphony Orchestra.

Lees verder

Pieter Bast

Instrument
slagwerk

Pieter Bast werd in 1964 geboren in Conflans St. Honorine in Frankrijk. Hij studeerde in 1988 af aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam als Docerend en Uitvoerend Musicus Geïmproviseerde Muziek. Van 1985 tot 1988 leidde hij met succes zijn eigen kwintet PB – 5 waarmee hij verschillende prijzen won waaronder de eerste prijs van het NOS – Meervaart Jazzfestival in Amsterdam. Sinds 2011 is hij de leider van het nieuwe Pieter Bast E.S.P. Quintet. Hij verleende al aan tal van projecten zijn medewerking en werkte samen met gerenommeerde musici wereldwijd (o.a. Kenny Wheeler, Eddie Bert, Urbie Green, Charlie Mariano, Eric Vloeimans, The European Concert Orchestra en Mike Mainieri) en speelde concerten in Europa, Afrika, Indonesië, het Midden-Oosten en Canada. Deze projecten zijn te beluisteren op ruim 40 opnames die in de afgelopen jaren zijn uitgebracht op diverse labels in binnen- en buitenland. Als docent slagwerk is hij verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Brussel, de Regionale Muziekschool ‘s-Hertogenbosch en Factorium Tilburg.

Lees verder

Boyan Vodenitcharov

Instrument
piano

Boyan Vodenitcharov studeerde aan het conservatorium te Sofia. Hij behaalde in 1979 de tweede prijs van de internationale wedstrijd van Senigallia. Vervolgens werd hij laureaat van de Busoniwedstrijd (1981) en de Koningin Elisabethwedstrijd (1983). Eind de jaren tachtig vervolmaakte hij zich bij Leon Fleisher aan het Peabody Conservatory in Baltimore. Hij concerteerde in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, het Amsterdamse Concertgebouw, het Palais de la Musique in Straatsburg, de Smetanazaal in Praag en de Suntory Hall in Tokio. Vodenitchrov is tevens geboeid door oude instrumenten, waarmee hij meerdere cd’s opnam. Naast concertpianist is Boyan Vodenitcharov actief als componist en improvisator. Enkele van zijn werken werden in Frankrijk, Duitsland, België en Bulgarije uitgevoerd. Momenteel is hij leraar piano, pianoforte en improvisatie aan het conservatorium van Brussel.

Lees verder