Kamermuziek: De Goldbergvariaties van Bach

Dag
Zondag 04.06.2023 - 15:00

AMUZ

Straat
Kammenstraat 81
Postcode
2000
Woonplaats
Antwerpen
Goldbergvariaties BWV 988 (arrangement door Arthur Franckenpohl)
Price range
Standaardprijs: €20 / -30 jaar: €15

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

De Goldbergvariaties vormen zonder twijfel een van de meest geëerde variatiereeksen ooit geschreven. Johann Sebastian Bach had een kleine 300 jaar geleden genoeg aan een kort themaatje om maar liefst 30 waanzinnig vindingrijke én moeilijke variaties te componeren. De mythische status van deze krachttoer maakte de Amerikaanse componist Arthur Frackenpohl warm voor een arrangement voor koperkwintet dat in 2002 een Echo Klassik Award in de wacht sleepte. De musici van het Antwerp Symphony Orchestra staan garant voor een verrassende heruitgave van Bachs iconische werk.

Bio's

Eliz Erkalp

Instrument
hoorn

Eliz Erkalp studeerde hoorn aan het conservatorium van Straatsburg. Ze vervolgde haar opleiding aan de Musikhochschule van Freiburg bij Bruno Schneider. Verder volgde ze masterclasses bij Hervé Joulain, Jasper de Waal en Hermann Baumann. Eliz Erkalp deed orkestervaring op in verschillende jeugdorkesten, het Orchestre Philharmonique de Strasbourg, het orkest van de Vlaamse opera, het Orchestre Philharmonique de Liège en de Opéra National du Rhin. Sinds september 2002 is ze als eerste soliste verbonden aan het Antwerp Symphony Orchestra. In 2005 behaalde ze een derde prijs op het Internationaal Hoornconcours van Genève. Met het Antwerp Symphony Orchestra maakte ze een cd met het hoornconcerto van Reinhold Glière.

Lees verder

Alain De Rudder

Instrument
trompet natuurtrompet

Alain De Rudder studeerde aan het Lemmensinstituut in Leuven en aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel, waar hij een eerste prijs trompet en het hoger diploma kamermuziek behaalde. Daarna vervolmaakte hij zich bij Prof. Reinhold Friedrich aan de Staatliche Hochschule für Musik in Karlsruhe. In 1990 werd hij geselecteerd als solo-trompettist voor het European Community Youth Orchestra, waar hij tot 1993 speelde met dirigenten als Claudio Abbado, Carlo Maria Giulini, Vladimir Ashkenazy en Charles Dutoit. Momenteel is Alain De Rudder eerste solo-trompettist bij Antwerp Symphony Orchestra en is als solist geregeld te gast bij het Ensemble Modern, het Radio-Sinfonie-Orchester Frankfurt, het NDR-Sinfonieorchester Hamburg, het Württembergisches Kammerorchester Heilbronn, de Budapest Strings en het China National Symphony Orchestra Beijing. Alain De Rudder doceert sedert 2000 trompet aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium in Antwerpen en maakt deel uit van het Spectra Ensemble, een ensemble voor hedendaagse muziek.

Lees verder

Steven Verhaert

Instrument
trompet

Steven Verhaert (1969) begon zijn muzikale opleiding in de plaatselijke muziekacademie van Aartselaar en studeerde verder aan het conservatorium van Brussel waar hij eerste prijzen notenleer, trompet (Manu Mellaerts) en kamermuziek behaalde. Met het “Beaux-Arts Brass Quintet” behaalde hij ook het Hoger Diploma kamermuziek. Na zijn studies in Brussel vervolmaakte hij zich aan de Staatliche Hochschule für Musik in Karlsruhe (D) in de klas van Prof. Reinhold Friedrich.

Lees verder

Dani Quiles

Instrument
trombone

Daniel Quiles Cascant studeerde aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam bij Pierre Volders, Jörgen van Rijen, Remko de Jager en Ben van Dijk. Als solist won Daniel Quiles Cascant prijzen tijdens de Nationale Competitie voor Jonge Musici in Xativa en de competitie Ruperto Chapi in Villena in Alicante. Prijzen voor kamermuziek won hij onder meer tijdens de Emory Remington Trombone Choir Competition en het trombonekwartetconcours van de International Trombone Association. Orkestervaring deed hij op bij de Gustav Mahler Academy, het Antwerp Symphony Orchestra, het Concertgebouworkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Noord Nederland Orkest en de philharmonie zuidnederland. Sinds 2018 is Daniel Quiles Cascant trombonist bij het Antwerp Symphony Orchestra.

Lees verder

Bernd Van Echelpoel

Instrument
tuba

Bernd van Echelpoel is een van de meest vooraanstaande tubaïsten van België en Europa en is sinds 2009 verbonden aan het Antwerp Symphony Orchestra in zijn thuisstad Antwerpen. Daarnaast is hij sinds 2013 professor tuba aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Bernd is steeds op zoek naar nieuwe composities voor zijn instrument. Zo werkte hij mee aan nieuwe stukken van Jelle Tassyns, Geert Callaert, Wim Bex en Steven Verhelst en bracht hij al vele premières van onbekend werk voor tuba solo in de Benelux.

Lees verder