Kamermuziek: Vrouwelijke componisten

Dag
zondag 26.01.2020 - 15:00

AMUZ

Straat
Kammenstraat 81
Postcode
2000
Woonplaats
Antwerpen
Deux Morceaux
Preludes voor viool en piano
Pianotrio in g, opus 17
Price range
€18

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Abonnementen

Over dit concert

Iedereen kent vandaag Robert Schumann, maar in zijn tijd was het vooral zijn echtgenote Clara Schumann die een echte muzikale vedette was. Haar composities zijn van een geniale muzikaliteit en ook haar pianospel moet fenomenaal geweest zijn. Het Pianotrio in g, boordevol op en top romantische harmonieën, is een van de mooiste in zijn genre. De veel te jong gestorven Lili Boulanger – ze werd amper 24 – heeft in haar korte leven ook een onuitwisbare indruk gemaakt door bijvoorbeeld als eerste vrouw ooit de begeerde Prix de Rome in de wacht te slepen. In Deux Morceaux, waarin de jonge componiste een buitengewoon gevoel voor nuance demonstreert, schommelen piano en viool tussen tristesse en hoop. Met Lera Auerbach is ook de 21e eeuw vertegenwoordigd: haar alom gevierde mix van traditie en moderniteit hoor je duidelijk in de Preludes voor viool en piano. Etherisch en toch poignant.

Bio's

Eric Baeten

Instrument
viool

Eric Baeten studeerde bij Valère Lenaerts aan het conservatorium van Antwerpen en vervolmaakte zich bij R. Liebermann aan het conservatorium van Utrecht. Hij was eerste solist/aanvoerder van de tweede violen bij het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Vlaanderen en aanvoerder van de tweede violen bij I Fiamminghi. Als lid van I Fiamminghi gaf hij concerten op tal van internationale podia en werkte hij mee aan verschillende cd-opnames. Sinds 1993 is hij verbonden aan het Antwerp Symphony Orchestra als eerste solist van de eerste violen. Daarnaast is hij actief in verschillende kamermuziekensembles en werkt hij regelmatig mee aan cross-overproducties met muzikanten uit de jazzwereld zoals Jef Neve, Bert Joris en Sam Vloemans.

Lees verder
Raphael Bell

Raphael Bell

Instrument
cello

Raphael Bell is aanvoerder van de cellosectie van het Antwerp Symphony Orchestra. Hij is artistiek directeur van het Charlottesville Chamber Music Festival in zijn geboortestad Virginia en artist in residence van La Loingtaine in Frankrijk.

Lees verder
Liebrecht Vanbeckevoort

Liebrecht Vanbeckevoort

Instrument
piano

Liebrecht Vanbeckevoort (°1984) is al enkele jaren voortrekker van een nieuwe generatie Belgische pianisten. Hij vervolmaakte zich tussen 2002 en 2009 bij Jan Michiels (Brussel), Menahem Pressler (Bloomington), Russell Sherman (Boston) en Elissó Wirssaladze (München). Zijn grote doorbraak op de internationale concertpodia kwam er in 2007 toen hij laureaat werd van de Koningin Elisabethwedstrijd. Sindsdien concerteert hij met vooraanstaande orkesten in binnen- en buitenland.

Lees verder