Katsjatrian en de Nieuwe Wereld

Dag
Vrijdag 24.03.2023 - 20:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Prélude à une nuit américaine (Belgische creatie)
Vioolconcerto nr. 1 in g, opus 26
Symfonie nr. 9 in e, opus 95, 'Uit de nieuwe wereld'
Price range
Vanaf €20
Niet in verkoop

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren ticketbalie: di en do van 14:00 tot 16:45
  • openingsuren ticketlijn: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Van alle romantische vioolconcerto’s schreef Max Bruch misschien wel het meest rijke en verleidelijke. Dat was in ieder geval de mening van vioolvirtuoos Joseph Joachim, aan wie Bruch het werk opdroeg. Sterviolist Sergej Katsjatrian, winnaar van de Elisabethwedstrijd voor viool in 2005, bewijst die straffe uitspraak maar al te graag. Ook voor Dvořáks Negende symfonie worden de superlatieven niet gespaard. Op het hoogtepunt van zijn carrière trok de Tsjechische componist naar de Verenigde Staten, om er op zoek te gaan naar de klank van de ‘Nieuwe Wereld’. De première van zijn negende was de grootste triomf uit Dvořáks carrière en tot op vandaag is het werk nog steeds de meest uitgevoerde én meest gesmaakte symfonie uit het hele repertoire. 

Met de steun van de Belgische Tax Shelter en Casa Kafka Pictures. 

Bio's

Eduardo Strausser

Functie
Gastdirigent

De jonge dirigent Eduardo Strausser is een graag geziene gast bij tal van orkesten waaronder het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin, het Orchestre Philharmonique du Luxembourg, het Prague Radio Symphony Orchestra, het Orchestra della Toscana, het Tampere Philharmonic Orchestra en het Queensland Symphony Orchestra. In seizoen 2018-2019 maakte hij zijn debuut bij de orkesten van Oslo en Jena, alsook bij het Orchestre de Chambre de Lausanne en het Staatstheater Darmstadt.

Lees verder

Sergej Katsjatrian

Instrument
viool

De Armeense violist Sergej Katsjatrian won de eerste prijs op de VIII International Jean Sibelius Competition in Helsinki in 2000 - als de jongste winnaar ooit - en in 2005 won hij de Koningin Elisabethwedstrijd. Eerder was hij te gast bij onder meer het SWR Symphonieorchester, het Orchestre de la Suisse Romande, het Cleveland Orchestra, het Prague Radio Symphony Orchestra, het San Francisco Symphony Orchestra, de Dresdner Philharmonie, het hr-Sinfonieorchester Frankfurt, de Bamberger Symphoniker, de Münchner Philharmoniker, het Swedish Radio Symphony Orchestra, het Mariinsky Orchestra en het Orchestre de Paris. Hij werkte ook samen met de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Radio Filharmonisch Orkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Orchestre National de France, het London Symphony Orchestra, de London Philharmonic, het Philharmonia Orchestra, de NHK Symphony en het Melbourne Symphony Orchestra.

Lees verder