Krešimir Stražanac

De Kroatische bas-bariton Krešimir Stražanac volgde zang aan de Hochschule für Musik und darstellende Kunst in Stuttgart bij Dunja Vejzović en Cornelis Witthoefft. Hij was ook een leerling van Jane Thorner Mengedoht en Hanns-Friedrich Kunz. Na zijn studies werd hij vast ensemblelid aan het Opernhaus Zürich, waar hij tussen 2007 en 2014 samenwerkte met dirigenten als Nello Santi, Peter Schneider, Franz Welser-Möst, Bernard Haitink en Placido Domingo.

Hij is winnaar van het La Voce-Wettbewerb des Bayerischen Rundfunks (kunstlied), het internationale Cantilena-Wettbewerb in Bayreuth (opera/operette) en de International Hugo Wolf Competition. Verder won hij prijzen in het Paula-Salomon-Lindberg Wettbewerb Berlin (kunstlied) en de Opera Competition van het Croatian National Theatre en werd finalist in de International Richard Wagner Competition van het Gran Teatro La Fenice in Venetië en de International Belvedere Competition in Amsterdam.

Stražanac kan beschikken over een uitgebreid oratorium- en concertrepertoire en zong met orkesten als het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Concerto Köln, La Orquesta Sinfónica del Principado de Asturias en het WDR-Sinfonieorchester. Dit seizoen debuteert hij met het Tokyo Symphony Orchestra, het Collegium Vocale Gent / Orchestre du Champs-Elysées onder leiding van Philippe Herreweghe, het Leipzig Gewandhausorchester, de Akademie für Alte Musik Berlin, het Antwerp Symphony Orchestra en het Gürzenich-Orchester Köln.

Stražanac geeft regematig liedrecitals en barokke concerten. Daarnaast is hij te horen in volledige opnames van Carmen (Welser-Möst), Die Meistersinger von Nürnberg (van Zweden) en Fidelio (Haitink). In januari 2016 werd een opname uitgebracht van Bachs Johannespassie met het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks / Concerto Köln en binnenkort verschijnt een dvd-opname van dit werk.

www.strazanac.com

 

Kresimir Strazanac