Lezing 1: Machthebbers op doek: tussen spot en vleierij - Geannuleerd

Dag
Zaterdag 21.11.2020 - 17:45

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Price range
€5 / Gratis voor Vrienden (inschrijven verplicht via de link onderaan in de tekst)

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Abonnementen

Over dit concert

De beeldende kunsten werden door machthebbers van meet af aan gebruikt als een krachtig middel om hun imago uit te dragen. Schilders als Hans Holbein en Antoon van Dyck hebben eeuwenlang ons beeld bepaald van het Engelse hof met hun geflatteerde portretten van Hendrik VIII en Karel I. Schilders als David en Ingres werden door Napoleon gebruikt om hem uit te beelden als goddelijke keizer en vernuftig strateeg. Het ging daarbij vaak om ‘fake news’ avant la lettre. Maar evengoed werden koningen, keizers, pausen, ministers en magistraten het voorwerp van kritiek en zelfs regelrechte spot in het werk van William Hogarth, James Ensor, Honoré Daumier, Francis Bacon en Luc Tuymans. Om nog maar te zwijgen van de rol van cartoonisten in het karikaturaal uitbeelden van Amerikaanse presidenten als Nixon en Trump.

Eric Rinckhout  is auteur en journalist. Rinckhout was meer dan 25 jaar als cultuurredacteur verbonden aan De Morgen. Hij schrijft vooral over beeldende kunst en literatuur, en publiceerde onder meer over Luc Tuymans, Michaël Borremans, Ilse D’Hollander, Jan Vanriet en Rinus Van de Velde. Momenteel schrijft Rinckhout recensies en maakt hij interviews voor (H)art-magazine, Knack, De Tijd, Collect AAA Magazine, Radio 1 en Klara. Daarnaast is hij gastdocent in de Master Journalistiek (Cultuurjournalistiek) aan KU Leuven Campus Antwerpen en docent bij Davidsfonds.

Tijdens het concert dat aansluit op deze lezing brengt het orkest samen met Stefan Jackiw onder leiding van Eduardo Strausser werken van Mozart en Brahms.

Let op

  • Beperkt aantal plaatsen per lezing. Snel zijn is de boodschap.
  • Aangekochte tickets voor lezingen worden niet terugbetaald of omgeruild.

Kortingen

  • Vrienden komen gratis op vertoon van hun Vriendenpas, maar inschrijven verplicht via deze link of aan de ticketbalie.

---

Update 28.10.2020
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft de Vlaamse overheid op dinsdag 27 oktober extra maatregelen aangekondigd. Hierdoor zijn we helaas genoodzaakt alle geplande concerten en activiteiten tot en met 22 november te annuleren. Ticketkopers worden zo snel mogelijk persoonlijk op de hoogte gebracht. 

Bio's

Eric Rinckhout

Instrument
spreker

Eric Rinckhout is Vlaams auteur en journalist. Rinckhout was meer dan 25 jaar verbonden als cultuurredacteur aan de krant De Morgen. Hij schrijft vooral over beeldende kunst en literatuur, en publiceerde onder meer over Luc Tuymans, Michaël Borremans, Ilse D’Hollander, Jan Vanriet en Rinus Van de Velde.

Lees verder