Lezing 2: Luchtkwaliteit in Antwerpen - Welke zijn de gezondste plekken om adem te halen?

Dag
Vrijdag 12.11.2021 - 18:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Price range
€5, gratis voor Vrienden - Toegang enkel op vertoon van een geldig Covid Safe Ticket
Niet in verkoop

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Lucht is gratis, maar tegelijk ook zeer kostbaar. Tijdens het wandelen, skaten, en fietsen gaat er immers liters lucht in onze longen binnen en buiten. Hoe gezond is deze lucht die we inademen? Het burgerwetenschapsproject CurieuzeNeuzen maakte in 2016 een scan van de luchtkwaliteit in Antwerpen, en herhaalde dit in 2018 voor heel Vlaanderen. Welke inzichten leverde dit onderzoek op, en hoe evolueert onze luchtkwaliteit? Wist je trouwens dat België een internationale pionier is in het wetenschappelijk onderzoek naar luchtkwaliteit? Je verneemt het allemaal in deze boeiende lezing. 

Filip Meysman is sinds 2017 hoogleraar Biogeochemie aan de Universiteit Antwerpen, na een academische carrière in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Hij leidt er een onderzoeksteam binnen het Departement Biologie en is coördinator van het excellentiecentrum Microbial Systems Technology. Zijn onderzoek is multidisciplinair en spitst zich toe op het raakvlak tussen biologie, chemie en geologie. Een belangrijk aspect is hoe je complexe milieuproblemen – zoals oceaanverzuring, klimaatverandering en stedelijke luchtkwaliteit – beter kan beter beschrijven en begrijpen via computermodellen. In zijn onderzoek naar luchtkwaliteit en klimaat doet hij een beroep op burgers om grote en krachtige datasets (‘big data’) te verzamelen. Hij is coördinator van het burgerwetenschapsproject CurieuzeNeuzen en ontving hiervoor de Jaarprijs Wetenschapscommunicatie van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.  

---

Kom gerust genieten bij Antwerp Symphony
Het Antwerp Symphony Orchestra zet de veiligheid en de gezondheid van zijn publiek en zijn medewerkers op de eerste plaats en volgt de richtlijnen van de overheid nauwgezet op. De toegang tot onze concerten is daarom enkel mogelijk op vertoon van een Covid Safe Ticket en je identiteitskaart of een ander bewijs van identiteit (+12 jaar).

Daarom vragen we bij de ingang van onze concerten naar jouw Covid Safe Ticket (CST). Je beschikt over een CST als je minstens twee weken volledig bent gevaccineerd, een herstelcertificaat van minder dan 6 maanden hebt, een PCR-test hebt laten afnemen met een negatief resultaat (dag van de test plus twee dagen) of een snelle antigeentest hebt laten afnemen door medisch geschoold personeel, met een negatief resultaat (dag van de test plus één dag).

We houden steeds rekening met de geldende maatregelen. Alle info vind je terug op www.antwerpso.be/gerustgenieten