Lezing 'Het lichaam in de Belgische schilderkunst'

Dag
Vrijdag 21.02.2020 - 18:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Price range
€5
Niet in verkoop

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Abonnementen

Over dit concert

In het kader van seizoensthema ‘Lichaam of Ziel’ organiseren we een lezingenreeks, waarin we het seizoensthema verder uitdiepen door experts aan het woord te laten over hun eigen vakgebied.

"Hoe is het beeld van de mens veranderd door de eeuwen heen? Hoe werd en wordt het lichaam voorgesteld in de kunst?”

Eric Rinckhout bouwde zijn expertise als kunstjournalist op bij de krant De Morgen en verwierf bekendheid met verschillende publicaties. Van Eyck schilderde Adam, Eva, Arnolfini en zichzelf op onverbiddelijk realistische wijze. Bij Fernand Khnopff waren de mensen dan weer etherisch mooi, terwijl Léon Spilliaert in zijn zelfportretten aan genadeloos zelfonderzoek deed. Er is de schoonheid van alledag bij Rik Wouters, het pijnlijke lijden bij Berlinde De Bruyckere, en het kwetsbare, maakbare lichaam bij Sofie Muller. Rinckhout geeft tijdens een lezing een overzicht van het mensbeeld van Van Eyck tot Tuymans, van Michaelina Wautier tot Anne-Mie Van Kerckhoven.

Tijdens het concert dat daarop aansluit brengt het orkest samen met Lucas en Arthur Jussen werken van Poulenc, Ravel en Schmitt.

Let op

  • Beperkt aantal plaatsen per lezing. Snel zijn is de boodschap.
  • Aangekochte tickets voor lezingen worden niet terugbetaald of omgeruild.

Kortingen

  • Vrienden hoeven geen tickets te reserveren en komen gratis op vertoon van hun Vriendenpas.

Bio's

Eric Rinckhout

Instrument
spreker

Eric Rinckhout is Vlaams auteur en journalist. Rinckhout was meer dan 25 jaar verbonden als cultuurredacteur aan de krant De Morgen. Hij schrijft vooral over beeldende kunst en literatuur, en publiceerde onder meer over Luc Tuymans, Michaël Borremans, Ilse D’Hollander, Jan Vanriet en Rinus Van de Velde.

Lees verder