Lezing 'How the World Was Won. Kolonisten, cowboys, pioniers en veroveraars: 350 jaar beeldende kunst in Amerika’

Dag
vrijdag 15.02.2019 - 18:30

Muziekstudio Antwerp Symphony Orchestra

Straat
Carnotstraat 10
Postcode
2060
Woonplaats
Antwerpen
Price range
€5
Niet in verkoop

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Onze muzikale programmatie belicht de Amerikaanse Droom. In de 20e eeuw bekleedden de Verenigde Staten een wereldwijd dominante positie op politiek, economisch en cultureel vlak. Componisten als Dvořák en Mahler namen royaal betaalde posities op in het Amerikaanse muziekleven, andere Europese componisten staken de oceaan over en lieten zich door Amerika inspireren. In een lezingenreeks gekoppeld aan onze ‘Meesterwerken’-cyclus lichten wij deze Amerikaanse dominantie toe, door experts aan het woord te laten over hun eigen vakgebied. 

Op vrijdag 15 februari 2019 praat Vlaams auteur en journalist Eric Rinckhout over de Amerikaanse schilderkunst in de 20e eeuw, met iconen als Hopper, Rothko en Warhol. Aanleiding hiervoor is het werk ‘Beelden van een Schilderijententoonstelling’ van Moesorgski, waarin de componist zijn impressie van de schilderijen van de Russische kunstenaar Viktor Hartmann op muziek zette. Die avond brengt het Antwerp Symphony ook de James Ensorsuite van Flor Alpaerts.

Eric Rinckhout (°1956) is freelance journalist en schrijver. Meer dan 25 jaar was hij als cultuurredacteur verbonden aan de krant De Morgen. Hij schrijft vooral over beeldende kunst en literatuur, en publiceerde onder meer over Luc Tuymans, Michaël Borremans, Ilse D’Hollander, Jan Vanriet en Rinus Van de Velde. Hij bracht twee boeken uit over Willem Elsschot en zijn wekelijkse rubriek ‘Ontrafeld’, waarbij hij schilderijen van oude meesters en hedendaagse kunstenaars gedetailleerd besprak, werd in 2014 gebundeld. Momenteel schrijft Rinckhout recensies en maakt hij interviews voor (H)art-magazine, Knack, De Tijd, Collect AAA Magazine, Radio1 en Klara. Daarnaast is hij ook gastdocent Master Journalistiek (Cultuurjournalistiek) KU Leuven Campus Antwerpen, en docent Davidsfonds.

 

Let op

  • Deze lezing is toegankelijk zonder concertticket.
  • Beperkt aantal plaatsen per lezing. Snel zijn is de boodschap.
  • Aangekochte tickets voor lezingen worden niet terugbetaald of omgeruild.