Lise Davidsen

Lyrisch-dramatische sopraan Lise Davidsen trekt serieuze aandacht sinds ze in 2015 gekroond werd tot winnaar van zowel de Operalia als de Queen Sonja wedstrijden. Opgroeiend in Stokke, een landelijke stad in het zuidoosten van Noorwegen, is Lise al sinds het begin van haar muzikale opleiding een artieste om naar op te kijken.

 

Lise begon op haar vijftiende gitaar te studeren en te zingen. Aanvankelijk koesterde ze een voorliefde voor de gitaar, maar met meer opleiding nam het zingen een prominentere plaats in. Lise's vroege leraren waren onder meer Mona Skatteboe en Runa Skramstad, die haar een uitstekende basis gaven in de klassieke muziek.

 

Lise behaalde in 2010 haar bachelordiploma klassieke zang aan de Grieg Academy of Music in Bergen, Noorwegen. In deze periode werkte ze met veel bekende zangers, waaronder Bettina Smith en Hilde Haraldsen Sveen en werd ze als mezzosopraan verbonden aan het Noorse Solistenkoor, onder artistieke leiding van Grete Pedersen.

 

Tijdens haar studie aan het Koninklijk Deens Conservatorium drong de docente van Lise, Susanna Eken, er bij haar op aan om haar stem te ontwikkelen voor de wereld van de opera als sopraan. Lise's eerste grote engagement als sopraan was in 2011 tijdens het Jong Talent Concert in Bergen, waarbij ze aria's zong van Strauss en Wagner bij het Bergen Philharmonisch Orkest onder leiding van Rory Macdonald.

 

Lise maakte in het seizoen 2012/13 haar debuut in de Koninklijke Deense Opera als hond en uil in The Cunning Little Vixen. Sindsdien is ze teruggekeerd om Emilia (Otello) en Rosalinde (Die Fledermaus) te zingen en kreeg ze de Reumert Talentprijs. In hetzelfde seizoen maakte ze deel uit van de residentie van Mozart in Aix-en-Provence, waar ze het jaar daarop meteen opnieuw werd uitgenodigd om samen met Waltraud Meier te werken voor de residentie “A Tribute to Patrice Chèreau”.

 

In 2014 studeerde Lise af aan de Opera Academy in Kopenhagen en kreeg hij de eer om de Léonie Sonning talentprijs en de Danis Singers Award 2014 in ontvangst te nemen. Ze kreeg ook financiële steun van de Skipsreder Tom Wilhelmsen, Karen en Arthur Feldthusens en Sine Butenschøns Foundations.

 

2015 was een opvallend jaar voor Lise; haar baanbrekende optredens wonnen haar de eerste prijs, Birgit Nilsson Award en publieksprijs op de Operalia wedstrijd in Londen, naast de eerste prijs, de prijs voor de beste uitvoering van Noorse muziek en de Ingrid Bjoner Scholarship op de Queen Sonja International Music Competition. Ze was ook drievoudig winnaar op de Hans Gabor Belvedere Singing Competition 2015 in Amsterdam en ontving in datzelfde jaar de HSBC Aix-en-Provence Laureate en Statoil Talent Bursary Award.

In het seizoen 18/19 maakt Lise haar Bayreuthdebuut als Elisabeth in een nieuwe productie van Tannhäuser onder leiding van Valery Gergiev. De rol is ook een voertuig voor terugkeer naar Opernhaus Zürich en Bayerische Staatsoper.  Andere hoogtepunten zijn haar debuut als Liza Queen of Spades in Oper Stuttgart en een debuut met Royal Opera House, Covent Garden in hun Ring Cycle. Op het concertpodium maakt ze een langverwachte terugkeer naar de BBC Proms met Verdi's Requiem samen met het London Philharmonic Orchestra en Andrés Orozco Estrada en op het Edinburgh International Festival met het Oslo Philharmonic Orchestra, Vasily Petrenko en een programma van Strauss songs. Verdere uitvoeringen gedurende het seizoen zijn Vier letzte Lieder met het Deens Nationaal Symfonie Orkest, het Stavanger Orkest en het Bergen Philharmonisch Orkest; een openluchtconcert met het Oslo Philharmonisch Orkest; haar debuut als Sieglinde Die Walküre met het Toronto Symfonie Orkest en Sir Andrew Davis en met het Antwerp Symphony Orchestra en Edo de Waart; Wesendonck Lieder en Rückert-Lieder met het Noorse Kamerorkest; en solorecitals met James Baillieu in Opernhaus Zürich en Schubertiada Villiada.