Lucas Jussen

Lucas Jussen bouwde als solist en als vaste duopartner van zijn broer Arthur al een stevige internationale carrière uit. Zijn opleiding tot pianist heeft hij nagenoeg volledig gemeen met die van zijn broer. Zijn eerste pianolessen kreeg hij van Leny Bettman in zijn geboorteplaats Hilversum. In 2005 spendeerde hij een jaar in Portugal en Brazilië op uitnodiging van meesterpianiste Maria João Pires en de jaren daarna kreeg hij les van zowel Pires als van Jan Wijn en Ton Hartsuiker. Lucas studeerde bovendien bij Menahem Pressler in de V.S. en bij Dmitri Bashkirov aan de Escuela Superior de Música Reina Sofia in Madrid.

Lucas drong in 2001 door tot de finale van de Rotterdamse Pianodriedaagse. In 2011 ontvingen Lucas en Arthur de Concertgebouw Young Talent Award en in 2013 de publieksprijs van Festspiele Mecklenburg-Vorpommern. Lucas trad op met onder andere het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Dallas Symphony Orchestra, het Hong Kong Philharmonic Orchestra, het London Chamber Orchestra, het MDR Sinfonieorchester en het Shanghai Symphony Orchestra. Hij werkte samen met dirigenten als Jaap van Zweden, Claus Peter Flor, Stéphane Denève, Sir Neville Marriner en Frans Brüggen.

Met zijn broer speelde Lucas recitals in zowel de Meesterpianisten als de Robeco series van het Concertgebouw van Amsterdam en trad hij op tijdens festivals als het Rheingau Musik Festival en het Festival de Piano de La Roque d'Anthéron. Internationale tournees brachten het duo naar Japan (2012), China (2013) en Zuid-Korea (2014). 

In 2010 tekenden Lucas en Arthur een platendeal met Deutsche Grammophon. Met hun debuut-cd met werken van Beethoven sleepten ze de Edison Klassiek Publieksprijs in de wacht. In oktober 2015 kwam hun vierde cd uit, waarop ze Mozarts pianoconcerti KV365 en KV242 speelden samen met de Academy of St Martin in the Fields, gedirigeerd door Sir Neville Marriner. 

Lucas is artist-in-residence bij het Nederlands Kamerorkest. 

www.lucasjussen.nl

Jussen