Mahler 10

Dag
Vrijdag 14.06.2019 - 20:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
The unanswered question
Symfonie nr. 10 (‘performing version’ door Deryck Cooke)
Price range
Tickets vanaf €17
Niet in verkoop

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

‘America the Beautiful’ 
Toen Gustav Mahler in 1907 in New York aankwam om er het chef-dirigentschap van The Metropolitan Opera op te nemen, voelde hij zich als herboren. ‘Aangezien New Yorkers in het geheel geen last hebben van vooroordelen, hoop ik dat ik hier vruchtbare grond zal vinden voor mijn werk’. De Weense dirigent en zijn nieuwe stad konden goed met elkaar opschieten. Mahler woonde op Fifth Avenue, was fan van de subway, Chinatown en Central Park, en maakte van de New York Philharmonic een wereldorkest. Zijn Tiende symfonie moest het werk worden waarin hij zijn indrukken van Amerika verwerkte. Mahler overleed voor hij de symfonie kon voltooien, maar de ‘performing version’ van Deryck Cooke maakt de nieuwe geluiden hoorbaar die de grote symfonicus in zijn hoofd had. Het traject naar – en zelfs na – de dood heeft Mahler meermaals afgelegd, maar nergens zo radicaal als in zijn laatste, ‘Amerikaanse’ symfonie.

Met inleiding bij het concert om 19:15

Gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid. Casa Kafka Pictures Tax Shelter Empowered by Belfius.

Bio's

Markus Stenz

Functie
Gastdirigent

Markus Stenz studeerde aan de Hochschule für Musik und Tanz bij Volker Wangenheim en aan het Amerikaanse Tanglewood bij Leonard Bernstein en Seiji Ozawa. Van 1998 tot 1995 was hij artistiek directeur van het Toscaanse Montepulciano Festival en van 1994 tot 1998 was hij eerste dirigent van het London Sinfonietta. Hierna werd Stenz artistiek directeur en chef-dirigent van het Melbourne Symphony Orchestra. Van 2004 tot 2014 was hij algemeen muzikaal directeur van de stad Keulen. In deze functie was hij verantwoordelijk voor de Keulse opera en voor het Gürzenich-Orchester (het symfonieorkest van Keulen), waarvan hij al een jaar eerder chef-dirigent geworden was. Markus Stenz combineerde zijn werkzaamheden in Keulen van 2009 tot 2014 met de positie van eerste gastdirigent bij het Hallé Orchestra in Manchester. Sindsdien heeft hij die positie bij het Baltimore Symphony Orchestra. Sinds 2012 is hij chef-dirigent van het Nederlandse Radio Filharmonisch Orkest, als opvolger van Jaap van Zweden.

Lees verder