Mikhail Petrenko

De Russische bas Mikhail Petrenko zingt opera’s en recitals over de hele wereld. Hij studeerde af aan het gerenommeerde conservatorium van Sint-Petersburg in de klas van professor Minzhilkiev en werd gelauwerd in diverse wedstrijden: in de derde International Rimsky-Korsakov Competition for Young Opera Singers (1998), de eerste Elena Obraztsova Competition (1999) en de Maria Callas New Verdi Voices Competition (2000). Hij werkt regelmatig samen met dirigenten als Vladimir Jurowski, Yannick Nézet-Séguin, Charles Dutoit, Myung-whun Chung en Daniel Harding.

Petrenko zong een volledige Ring-cyclus onder leiding van Daniel Barenboim met de Deutsche Staatsoper Berlin en deed hetzelfde nog eens over met de Bamberger Symphoniker onder leiding van Jonathan Nott en met de Wiener Staatsoper onder leiding van Sir Simon Rattle. Andere hoogtepunten waren zijn debuut als Orestes in Strauss’ Elektra tijdens het Festival d’Aix-en-Provence, een uitvoering van Sjostakovitsj’ Dertiende symfonie tijdens de Salzburger Festspiele en Tristan und Isolde met het Tokyo Philharmonic Orchestra.

Petrenko stond in het verleden ook op de podia van het Teatro alla Scala, de Metropolitan Opera, de Nationale Opera, de Royal Danish Opera en van de BBC Proms. Vorig seizoen bracht Petrenko recitals in Amsterdam, Rotterdam en Budapest en concerteerde hij met het BBC National Orchestra of Wales, het Cleveland Orchestra, het Tokyo Symphony Orchestra, de Berliner Philharmoniker en in de Metropolitan Opera.

De discografie van Petrenko herbergt pareltjes als Rachmaninoffs De Klokken met de Berliner Philharmoniker onder Sir Simon Rattle (EMI) en een filmversie van Don Giovanni (Kasper Holtens Juan), waarin Petrenko de rol van Leporello vertolkt. 

Mikhail Petrenko