Muziek uit het Hoge Noorden

Dag
Vrijdag 25.02.2022 - 20:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Symfonie nr. 6 in d, opus 104
Concerto voor twee fagotten en orkest (Belgische creatie)
Symfonie nr. 7 in C, opus 105
Price range
Vanaf €14
Niet in verkoop

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren ticketbalie: di en do van 14:00 tot 16:45
  • openingsuren ticketlijn: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Volgens de World Happiness Index van de Verenigde Naties is Finland het gelukkigste land ter wereld. Benieuwd of daar de uitmuntende componisten die het land voortbracht voor iets tussen zitten. Al ruim een eeuw lang verwennen de Finnen ons quasi onafgebroken met hemelse muziek van meestersymfonici Sibelius en Aho. Deze laatste blijft jaar na jaar verbazen met originele concerto’s, zoals dit Concerto voor twee fagotten en orkest. Wie beter dan de Finse dirigent Osmo Vänskä om ons te laten delen in zijn vaderlandse geluk?  

Met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid. Casa Kafka Pictures.

Bio's

Osmo Vänskä

Functie
Gastdirigent

Osmo Vänskä is sinds 2003 chef-dirigent van het Minnesota Orchestra waarmee hij tournees maakte naar Europa, Cuba, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Vanaf 2020 is hij chef-dirigent van het Seoul Philharmonic Orchestra en daarnaast is hij eerste gastdirigent van het Iceland Symphony Orchestra en Conductor Laureate van het Lahti Symphony Orchestra.

Lees verder

Bram van Sambeek

Instrument
fagot

Bram van Sambeek (1980) was de eerste fagottist ooit die de belangrijkste Nederlandse Cultuurprijs in 30 jaar ontving: De Nederlandse Muziekprijs, die hem in 2009 persoonlijk werd uitgereikt door minister van Cultuur Ronald Plasterk. Bij deze gelegenheid speelde Bram het fagotconcert van Gubaidulina met het Rotterdams Philharmonisch en chef-dirigent Seguin. De Telegraaf schreef over deze uitvoering: "Hij gebruikt zijn instrument vrijelijk als mondstuk, tovert de mooiste klankkleuren en is technisch tot alles in staat". In 2011 won hij een Borletti Buitoni Trust Award en werd hij toegelaten tot het programma The Chamber Music Society Two van het Lincoln Center in New York. In 2018 won Bram de BBC Music Magazine Concerto Award voor de première opnames van de fagotconcerten van Kalevi Aho en Sebastian Fagerlund.

Lees verder

Pieter Nuytten

Instrument
fagot

Pieter Nuytten (°1980) kreeg zijn eerste fagotlessen van Koen Coppé en studeerde fagot aan de conservatoria van Antwerpen, Keulen en Basel bij Francis Pollet en Danny d’Haene (contrafagot), Georg Klütsch en Sergio Azzolini. Hij speelde als student bij het European Union Youth Orchestra, het Pacific Music Festival Orchestra (Japan) en het Gustav Mahler Jugendorchester. o.a. onder Bernard Haitink, Ivan Fischer en Claudio Abbado.

Lees verder