Nele Delafonteyne

Nele Delafonteyne studeerde aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen bij Walter Boeykens, Ivo Lybeert en Raymond Dils. In 2003 behaalde ze het diploma “Meester in de Muziek” voor klarinet en kamermuziek met grote onderscheiding. In Londen vervolmaakte ze zich bij Prof. Andrew Marriner, soloklarinettist bij London Symphony Orchestra. Aanvullende artistieke inspiratie vond Nele in masterclasses bij Sabine Meyer, Pascal Moragues en Sjef Douwes.

Sinds september 2011 is Nele soloklarinettiste bij het Antwerp Symphony Orchestra en sinds september 2015 is ze guest principal bij het Royal Opera House & Royal Ballet Covent Garden (Londen). Bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest wordt Nele regelmatig gevraagd als gastsolist. Van 2007-2011 was Nele (junior) principal bij London Symphony Orchestra (o.l.v. Valéry Gergiev, Bernard Haitink, Simon Rattle, Sir Colin Davis, Sir John Eliot Gardiner,..) en guest principal bij het BBC Symphony Orchestra (Londen).

Als kamermusicus is Nele vast verbonden aan het blazersensemble I Solisti del Vento en is ze vaak te gast bij Het Collectief en Oxalys. Met Het Collectief maakte ze enkele CD’s o.l.v. Reinbert De Leeuw.

Als soliste speelde Nele regelmatig met diverse orkesten. Onlangs was ze met het Clarinet Concerto n°1 van C.M. von Weber met het Antwerp Symphony Orchestra o.l.v. Philippe Herreweghe te horen.

Nele Delafonteyne is laureaat van wedstrijden als Jong Tenuto, The International Clarinet and Piano Competition (Bucharest), Axion Classics van Dexia Bank (1ste prijs klarinet en kamermuziek) en The International Carl Maria von Weber Clarinet Contest (Duitsland).

Van 2003-2005 was Nele soloklarinettiste bij het European Union Youth Orchestra (EUYO) en speelde ze onder de leiding van Bernard Haitink, Sir John Eliot Gardiner, Lorin Maazel en Vladimir Ashkenazy.

Als klarinetlerares aan de Muziekacademie te Beveren inspireert en motiveert Nele een nieuwe generatie klarinettisten. Voordien was Nele actief als pedagoog aan het Conservatorium Brugge en SAMWD Lier. Daarnaast wordt ze regelmatig gevraagd als docent klarinet voor het geven van masterclasses. Zo is Nele vaste docent klarinet op de I Solisti Summer Academy te Lier (België). Ze is ook een gezocht jurylid bij examens en wedstrijden.

Sinds 2013 organiseert Nele samen met enkele solist-collega’s van het Antwerp Symphony Orchestra een jaarlijkse Summer Course for Winds, waarbij conservatoriumstudenten tijdens de zomervakantie een intensieve cursus auditietraining krijgen.

Nele begeleidt en doceert op privébasis ook jonge professionele studenten of afgestudeerden, die zich nog verder willen vervolmaken.

Nele Delafonteyne