Nicolas Altstaedt

De Duits-Franse cellist Nicolas Altstaedt is een van de meest veelzijdige artiesten van vandaag. Als solist en dirigent voert hij een repertoire uit dat reikt van oude muziek tot hedendaagse composities. 

Tijdens seizoen 2018-2019 was hij artist in residence bij het SWR Symphonieorchester waarmee hij samen met Teodor Currentzis op tournee ging langs de belangrijkste Europese zalen. Andere hoogtepunten waren een tournee met B’Rock en René Jacobs en concerten met het Orchestre des Champs-Elysées en Philippe Herreweghe, het National Symphony Orchestra Washington en Ed Gardner, het NHK Symphony Orchestra en het Yomiuri Symphony Orchestra, het European Youth Orchestra en Vasili Petrenko, het Orchestre National de France en Emmanuel Krivine, Il Giardino Armonico op het Grafenegg Festival, het KBS Symphony Orchestra, Les Violons du Roy, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest met Ben Gernon en Edo de Waart en het Residentie Orkest. Hij werd ook opnieuw uitgenodigd door het Deutsche Symphonie-Orchester Berlin en Robin Ticciati, het Gürzenich Orchester Köln en Karina Canellakis, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Lahav Shani en het BBC Symphony Orchestra op de Proms. 

Recent was hij artist in residence bij het NDR Elbphilharmonie Orchester en maakte hij zijn debuut bij het Detroit Symphony Orchestra, de Helsinki Philharmonic en het Finnish Radio Symphony Orchestra met de wereldpremière van het Celloconcerto van Sebastian Fagerlund. Hij gaf zijn debuutrecitals in Bozar, Carnegie Hall, het Théâtre des Champs-Elysées, de Koerner Hall in Toronto en maakte een tournee in Australië. Als dirigent werd hij uitgenodigd door het SWR Symphonieorchester, het Orchestre Philharmonique de Radio France, het Aurora Orchestra, het Zürcher Kammerorchester, het Scottish Chamber Orchestra en het Orquesta Nacional de España.

Tijdens seizoen 2017-2018 soleerde Nicolas Altstaedt tijdens de Finse première van het Celloconcerto van Esa-Pekka Salonen onder leiding van de componist tijdens het Helsinki Festival en was hij Artist in Spotlight in het Concertgebouw in Amsterdam. 

Hij ontving de Credit Suisse Young Artist Award in 2010 en gaf een bejubelde vertolking van Schumanns Celloconcerto met de Wiener Philharmoniker en Gustavo Dudamel tijdens het Lucerne Festival. Daarna volgde uitnodigingen van onder andere het Tonhalle-Orchester Zürich, de Wiener Symphoniker, de Czech Philharmonic, alle orkesten van de BBC, het Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra, het Melbourne Symphony Orchestra en het New Zealand Symphony Orchestra en dirigenten als Sir Roger Norrington, François-Xavier Roth, Sir Andrew Davis, Lahav Shani, Sir Neville Marriner, Vladimir Asjkenazi, Christoph Eschenbach Andrew Manze, Juraj Valcuha, Dima Slobodeniouk, Thomas Dausgaard, Thomas Hengelbrock, Giovanni Antonini en Andrea Marcon. In 2012 werd Nicolas Altstaedt door Gidon Kremer aangeduid als zijn opvolger als artistiek directeur van het Lockenhaus Chamber Music Festival en ik 2014 selecteerde Adam Fischer hem als de nieuwe artistiek directeur van de Haydn Philharmonie, waarmee hij regelmatig optreedt in de Wiener Konzerthaus, op het Esterházy Festival en op tournee naar China en Japan. Hij zal artistiek directeur zijn de Pfingstfestspiele Ittingen van 2019 en 2020. 

Als kamermusicus brengt hij regelmatig concerten met artiesten als Janine Jansen, Vilde Frang, Christian Tetzlaff, Pekka Kuusisto, Tabea Zimmermann, Lawrence Power, Antoine Tamestit, Martin Fröst, Alexander Lonquich, Jonathan Cohen, Jean Rondeau en het Quatuor Ébène. Hij was te gast op het Salzburg Mozart Festival en de festivals in Verbier, Utrecht, Lucerne, Gstaad, Rheingau, Schleswig-Holstein, de BBC Proms en het Musikfest Bremen. Nicolas Altstaedt voert regelmatig hedendaagse muziek uit en werkte reeds samen met Thomas Ades, Jörg Widmann, Wolfgang Rihm, Thomas Larcher, Fazil Say, Anders Hillborg, Helena Winkelman en Sofia Goebajdoelina. Zijn cd met concerto’s van Carl Philipp Emanuel Bach bij Hyperion met Arcangelo en Jonathan Cohen kreeg de BBC Music Magazine Concerto Award 2017 en zijn cd Four Cities, met muziek van Say, Debussy, Sjostakovitsj en Janáček won de prijs Edison Klassiek 2017. In 2018 ontving Nicolas Altstaedt de Musikpreis der Stadt Duisburg. Hij was een BBC New Generation Artist tussen 2010 en 2012 en kreeg de Borletti Buitoni Trust Fellowship in 2009.