Kullervo

Dag
Vrijdag 27.04.2018 - 20:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Price range
Tickets vanaf €16

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Weergaloze antiheld
‘Wij herkennen deze tonen als de onze, ook al hebben we ze nooit eerder gehoord.’ Toen Jean Sibelius in 1892 zijn Kullervo aan het Finse muziekleven voorstelde, maakte hij een daverende entree. Terecht, want alles aan deze weergaloze symfonie voor koor en vocale solisten klinkt nieuw en origineel. Strijkers als ruisend woud, wroetende houtblazers, koperkoralen van graniet en heftige paukensalvo’s: alle ingrediënten van Sibelius’ indringende schriftuur zijn present. Zijn eerste, zelden uitgevoerde meesterwerk vertelt het noodlottige verhaal van de tragische antiheld Kullervo, die succes nastreeft maar onheil oogst. Een kolfje naar de hand van de Finse dirigent Leif Segerstam.

Gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid.

 

Bio's

Leif Segerstam

Functie
Gastdirigent

Leif Segerstam is een Fins componist en dirigent. Hij studeerde viool, piano en orkestdirectie aan de Sibelius-Akademie in Helsinki. Heden ten dage is hij de dirigent van het Filharmonisch Orkest van Helsinki maar hij was ook gastdirigent bij veel grote symfonieorkesten zoals die van Chicago, Los Angeles, en Toronto. Als componist is hij beroemd door zijn wereldrecord symfonieën, dat al boven de 200 symfonieën uitkomt.

Lees verder

Tommi Hakala

Instrument
bariton

De prestigieuze Singer of the World Award op de International Singing Competition (editie 2003) in Cardiff betekende voor de Finse bariton Tommi Hakala een belangrijke stap naar een veelbelovende, internationale carrière. De bariton zette zijn eerste stappen in het zangersvak in Finse operahuizen en gezelschappen. Die engagementen leverden Tommi Hakala een vast contract op als solist aan de Finse Nationale Opera. Daarna was hij achtereenvolgens verbonden aan de Staatstheater Nürnberg en aan de Oper Leipzig, waar hij veel erkenning kreeg voor zijn vertolkingen van Wolfram/Tannhäuser, Posa/Don Carlo, Germont/La traviata, Ford/Falstaff, Conte/Le Nozze di Figaro en Chorèbe/Les Troyens. Zijn concertrepertoire is zeer breed: ondermeer Carmina Burana (Orff), Paulus (Mendelssohn) onder leiding van Jesús López Cobos, War Requiem (Britten), Szenen aus Goethes Faust (Schumann), Lieder eines fahrenden Gesellen (Mahler) en Kullervo Symfonie (Sibelius). Belangrijke engagementen waren zijn Conte/Le Nozze di Figaro, zijn Valentin/Faust en zijn Schaunard/La Bohème in de Metropolitan van New York, Wolfram von Eschenbach/Tännhauser in Kopenhagen en Belcore/L’elisir d’amore in Amsterdam.

Lees verder

Helena Juntunen

Instrument
sopraan

Helena Juntunen begon op vijftienjarige leeftijd haar studies aan het conservatorium te Oulu en studeerde af als Master in de muziek aan de Sibelius Academie. Sinds 1999 treedt ze regelmatig op in de Finse Nationale Opera, maar met haar rol als Marguerite in Gounods Faust brak ze door op het Savonlinna Opera Festival in 2002. Sindsdien trad ze reeds op in de staatsopera van Dresden, Carnegie Hall in New York en diverse concertzalen in Brussels, Nancy, Minnesota, Caen, Wenen, Aix- en-Provence en Genève.

Lees verder
Octopus Symfonisch Koor

Octopus Symfonisch Koor

Instrument
koor

Octopus is een veelzijdig ensemble dat naar buiten treedt in wisselende bezettingen van 24 tot 80 zangers onder de vorm van het Octopus Kamerkoor en het Octopus Symfonisch Koor. Octopus werkt sinds de oprichting door dirigent Bart Van Reyn op projectbasis, en wist op korte tijd een bevoorrechte positie in Vlaanderen te veroveren. Het ensemble bestaat uit een mix van gedreven semi-professionele en professionele zangers, en biedt conservatoriumstudenten zang een brug naar een professionele carrière.

Lees verder

Cappella Amsterdam

Instrument
koor

Cappella Amsterdam werd in 1970 opgericht en wordt sinds 1990 geleid door Daniel Reuss. Onder zijn leiding ontwikkelde het koor zich van een semiprofessioneel ensemble tot een professioneel kamerkoor van internationale faam. Ook repertoire en expertise groeiden en reiken nu van stokoude tot gloednieuwe muziek. Cappella Amsterdam geeft regelmatig compositieopdrachten en brengt veel composities van Nederlandse en buitenlandse componisten in (Nederlandse) première.

Lees verder