Verdi Happening

Dag
Zondag 15.04.2018 - 14:30

DE SINGEL

Straat
Desguinlei 25
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Price range
Tickets vanaf €35

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Passie, drama, wanhoop, liefde, macht en dat alles in de vorm van ronkende pathos, hemelsmooie aria’s en pakkende orkestklanken. De diep doorleefde opera’s van Giuseppe Verdi behoren tot de absolute top van het repertoire. De jaarlijkse Componistenhappening van deSingel en het Antwerp Symphony Orchestra zet dit jaar voor het eerst scherp op een volbloed operacomponist. In alles wat Verdi op papier zette, hield hij het vergrootglas boven de ‘condition humaine’.

Op de Verdi Happening voert de Italiaanse operaspecialist Giancarlo Andretta met vergeten ouvertures en heerlijke orkestmuziek aan dat deze componist perfect wist hoe hij een orkest kon laten ronken en stomen. Samen met het kruim van de zangklassen uit Den Haag & Antwerpen tilt hij onvergetelijke scènes uit Verdi’s opera’s op het podium. Ook de meer intieme kant van deze componist wordt niet vergeten. Het Malibran Quartet laat horen waarom Verdi’s enige strijkkwartet een opera in zakformaat is. Samen met de gouden stem van Anna Samouil brengen ze een liefdevol portret van Verdi’s mooiste vrouwenrollen.

Hoewel Verdi zich zeer antikerkelijk opstelde - priesters, bisschoppen en inquisiteurs worden in zijn opera’s steeds voorgesteld als malafide machtswellustelingen - had hij als oude man een zwak voor religieuze muziek. Philippe Herreweghe werpt zijn artistieke licht op de overrompelend mooie ‘religieuze stukken’ die de antikerkelijke Verdi aan het einde van zijn leven schreef en waaruit zijn talent voor koormuziek blijkt. Als apotheose sluit de Verdi Happening af met de dodenmis die hij opdroeg aan de politieke dichter Alessandro Manzoni. Verdi’s imposante Requiem, met grandioze solo’s en onthutsende koren, maakte de Latijnse mistekst tot een opera-achtig spektakel.

VOLLEDIG PROGRAMMA

14:30
Antwerp Symphony Orchestra & Collegium Vocale Gent
Philippe Herreweghe dirigent
Quattro pezzi sacri

15:45
deStudentenFilharmonie
Giancarlo Andretta dirigent
Studenten zang conservatoria Den Haag & Antwerpen
Aria’s en ouvertures

17:30
Malibran Quartet
Anna Samouil sopraan
Strijkkwartet in e
Aria’s voor sopraan en strijkkwartet

20:00
Antwerp Symphony Orchestra & Collegium Vocale Gent
Philippe Herreweghe dirigent
Eleanor Lyons sopraan
Gerhild Romberger alt
Mario Zeffiri tenor
Luca Pisaroni bas
Messa da requiem

Gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid.