Philharmonia Orchestra

Dag
Woensdag 18.04.2018 - 20:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Symfonie nr. 2 in D, opus 36
Symfonie nr. 1 in D
Price range
Tickets vanaf €25

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Een constante vernieuwingsdrang, een meesterlijk motivator en een sterk maatschappelijk engagement. Het zijn maar enkele eigenschappen die op de Finse dirigent-componist Esa-Pekka Salonen geplakt kunnen worden. Na een bijzonder geslaagde passage van achttien seizoenen bij het Los Angeles Philharmonic, nam Salonen enkele jaren geleden het Londense Philharmonia Orchestra onder de arm om hun unieke sound overal ter wereld te laten horen. Opnieuw met grote bijval.

Ook Beethoven was in zijn Tweede Symfonie op zoek naar zijn eigen geluid. De vastgeroeste tradities van het classicisme blonk hij met een romantische glans op. Gewaagde harmonische wendingen, experimentele vormstructuren, strijdlustige thema’s en een grensverleggende drive zetten de vindingrijkheid van dit symfonisch hoogstandje extra in de verf. 

Gustav Mahler op zijn beurt trachtte heel zijn leven lang zijn persoonlijke en muzikale identiteit te definiëren. Mahlers monumentale Eerste ‘Titan’ Symfonie is een aangrijpende, eerder ironische getuigenis van zijn ambigue relatie met de Duitse cultuur: van de sublimatie van de natuur en de volksdans, over een gewrongen dodenmars met zigeunerinvloeden tot het volkswijsje Broeder Jacob in mineur. De bijnaam ‘Titan’ verwijst naar de gelijknamige, semi-autobiografische roman van Jean Paul, een boek waarmee Mahler zich sterk identificeerde.

Dit concert is een co-presentatie van deSingel en het Antwerp Symphony Orchestra.

Bio's

Esa-Pekka Salonen

Functie
Gastdirigent

Esa-Pekka Salonen studeerde hoorn en compositieleer aan de Sibelius-Academie in Helsinki. Hij werd opgeleid tot dirigent door Jorma Panula. Samen met componist Magnus Lindberg, een van zijn medestudenten compositieleer, richtte hij de groep Korvat auki (voorstanders van zogenaamde nieuwe muziek) op, en het ensemble Toimii (die zich vooral met experimentele muziek bezighielden). Later studeerde Salonen bij de componisten Franco Donatoni, Niccolò Castiglioni en Einojuhani Rautavaara. Zijn eerste ervaring op het gebied van dirigeren deed hij op in 1979 met het Fins Radio Symfonieorkest, hoewel hij zichzelf destijds hoofdzakelijk als componist zag.Dat veranderde echter al snel. Hij was van 1992 tot 2009 muzikaal directeur en chef-dirigent van het Los Angeles Philharmonic Orchestra, het orkest waarmee hij in 1984 zijn debuut in de Verenigde Staten maakte.

Lees verder