Ode aan de vreugde met Philippe Herreweghe

Dag
Zaterdag 20.05.2017 - 20:00

Muziekcentrum De Bijloke

Straat
Bijlokekaai 7
Postcode
9000
Woonplaats
Gent
On a day (uit: Sonnets to sundry notes of music)
Tristia, opus 18 (drame lyrique)
Symfonie nr. 9 in d, opus 125
Price range

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Zingt oden aan de vreugde, want Philippe Herreweghe tilt de meest belangwekkende symfonie uit de muziekgeschiedenis nog eens op het toneel. Toen Beethoven in 1824 koor én solisten liet opdraven in zijn nieuwste symfonie, tuimelde het bepoederde establishment pardoes van zijn stoel. Intussen heeft deze menslievende ode aan de broederschap niets meer te bewijzen. Minder grensverleggend, maar minstens zo pakkend: Berlioz' Tristia, een muzikaal essay over dood en droefenis op basis van Shakespeares Hamlet. Erbij zijn of er niet bij zijn, dat is de vraag.

Bio's

Philippe Herreweghe

Philippe Herreweghe

Functie
Eredirigent

Philippe Herreweghe engageert zich sinds 1997 als dirigent van het Antwerp Symphony Orchestra en is een veel gevraagd gastdirigent van orkesten zoals het Concertgebouworkest Amsterdam, het Gewandhausorchester Leipzig, het Scottisch Chamber Orchestra of het Tonhalle Orchester Zürich. Daarnaast richtte hij in 1970 het Collegium Vocale Gent op. Philippe Herreweghe bouwde in de loop der jaren een uitgebreide discografie op met meer dan 100 opnamen en begon in 2010 met een eigen label φ (PHI) om in volledige artistieke vrijheid een rijke en gevarieerde catalogus uit te bouwen.

Lees verder
Christina Landshamer

Christina Landshamer

Instrument
sopraan

De Duitse sopraan Christina Landshamer studeerde aan de Musikhochschule van München bij Angelica Vogel en aan de Musikhochschule van Stuttgart bij Dunja Vejzović en Konrad Richter. In 2004 was ze laureate van de internationale J.S. Bach-wedstrijd en van de Kissinger Liederwettbewerb van de Bayerische Rundfunk.

Lees verder
Ann Hallenberg

Ann Hallenberg

Instrument
mezzosopraan

De Zweedse mezzo-sopraan Ann Hallenberg verdeelt haar drukbezette agenda over symfonische concerten en het vertolken van rollen in opera’s. Dankzij haar talent om haar stem te plooien naar uiteenlopende stijlen is ze een veelgevraagde gaste in diverse vooraanstaande operahuizen, waaronder het Teatro alla Scala, het Teatro Real, het Theater an der Wien, de Opéra de Paris en de Staatsoper Berlin. Ze trad op met orkesten als het Leipzig Gewandhausorchester, de Los Angeles Philharmonic en het Koninklijk Concertgebouworkest onder dirigenten als Sir Antonio Pappano, Riccardo Muti en Paavo Järvi.

Lees verder
Werner Gura

Werner Güra

Instrument
tenor

Werner Güra studeerde aan het Mozarteum in Salzburg en rondde zijn zangstudies af bij Kurt Widmer in Basel, Margreet Honig in Amsterdam en Wessela Zlateva in Wenen. Hij vervoegde in 1995 het ensemble van de Semperoper Dresden en was daarna te gast bij verscheidene vooraanstaande operahuizen. Op het concertpodium werkte hij samen met toporkesten als de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest en het London Philharmonic Orchestra en met dirigenten als Sir Colin Davis, Claudio Abbado en Kurt Masur. Meerdere van zijn lied-opnames werden met prijzen als de Diapason d’or en de ECHO Klassik gelauwerd.

Lees verder
Kresimir Strazanac

Krešimir Stražanac

Instrument
bas

De Kroatische bas-bariton Krešimir Stražanac volgde zang aan de Hochschule für Musik und darstellende Kunst in Stuttgart bij Dunja Vejzović en Cornelis Witthoefft. Na zijn studies werd hij vast ensemblelid aan het Opernhaus Zürich. Hij won diverse prijzen in internationale wedstrijden en kan intussen terugbuigen over een carrière aan de zijde van dirigenten als Franz Welser-Möst, Bernard Haitink en Placido Domingo. Dit seizoen maakt hij een reeks debuutoptredens bij onder andere het Tokyo Symphony Orchestra, het Leipzig Gewandhausorchester, de Akademie für Alte Musik Berlin en het Antwerp Symphony Orchestra.

Lees verder
Collegium Vocale Gent

Collegium Vocale Gent

Instrument
koor

In 2010 was het precies veertig jaar geleden dat een groep bevriende studenten op initiatief van Philippe Herreweghe besliste het Collegium Vocale Gent te stichten. Het ensemble paste als één van de eerste de nieuwe inzichten inzake de uitvoering van barokmuziek toe op de vocale muziek. Deze authentieke, tekstgerichte en retorische aanpak zorgde voor een transparant klankidioom waardoor het ensemble in nauwelijks enkele jaren tijd wereldfaam verwierf en te gast was op alle belangrijke podia en muziekfestivals ter wereld. Intussen is Collegium Vocale Gent uitgegroeid tot een uiterst flexibel ensemble met een ruim repertoire uit verschillende stijlperiodes.

Lees verder