OORcolleges (LO)

In de OORcolleges verbindt het Antwerp Symphony Orchestra muziek uit het klassieke concertrepertoire met een aanstekelijk verhaal. Een uniek, uitgekiend concept voor elke leeftijdsgroep is de basis van elke voorstelling. In de OORcolleges voor het lager onderwijs zien leerlingen het symfonisch orkest aan het werk op het podium van de nieuwe Koningin Elisabethzaal, terwijl topacteurs de muziek omkaderen met een heerlijk meeslepende vertelling.

Update 28.08.2019
Alle OORcolleges van seizoen 2019-2020 in Antwerpen zijn volzet.

Update 10.03.2020
OORcolleges van seizoen 2020-2021 komen online vanaf midden mei 2020.

---

DE WARE VERHALEN VAN DE LEUGENBARON - voor 1e tot 3e leerjaar

do 26.03.2020 - 11:00 & 13:30 - VOLZET
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen 
vr 27.03.2020 - 11:00 & 13:30
Groenzaal, Gent 

‘Kom, ga zitten en luister. Nee! Niets te maren! Ga zitten en luister naar wat ik te zeggen heb. Knoop het goed in je oren. Ik vertel, en jij luistert! Ik hier, jij daar! En anders hak ik je oren eraf. Want ik ben goed in precisiewerk!’ Je doet maar beter wat hij zegt. De verhalen van baron von Münchhausen mogen dan wel zo doldwaas zijn dat ze onmogelijk echt gebeurd kunnen zijn, de baron en zijn geliefde paard Theofiel dulden geen tegenspraak wanneer ze hun ‘waargebeurde’ avonturen vertellen. Terwijl iedereen weet dat het leugens zijn… Toch?   

Door het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Jaume-Blai Santonja Espinos, met Ivan Pecnik (spel) en Siska Goeminne (tekst), op muziek van Joseph Haydn.

Bekijk hier de lesmap bij De ware verhalen van de leugenbaron >>>

---

STUK STROGANOFF - voor 3e tot 5e leerjaar

vr 17.01.2020 - 11:00 & 13:30 - VOLZET
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen  
 

Thee met een slok vodka, bontmutsen en berenpelsen, matroesjka’s en baboesjka’s, Siberische winters volgepakt met sneeuw, rode pleinen, stoere notenkrakers, bietensoep met zure room, liefde met een snik, steppes zo ver het oog reikt, zinderende balalaika’s, kersentuinen in bloei, schuld en boete, oorlog en vrede. De kozakken van theatergroep Lazarus en dirigent Dirk Brosséjevitsj heten je welkom in Rusland!  

Door het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Dirk Brossé, met Joris Van den Brande (spel & tekst), Günther Lesage (spel) en Charlotte Vandermeersch (spel), op muziek van Alexander Borodin, Nikolaj Rimski- Korsakov en Modest Moesorgski.  

Bekijk hier de lesmap bij Stuk Stroganoff >>>

---

HECTOR - voor 4e tot 6e leerjaar

vr 18.10.2019 - 11:00 & 13:30 - VOLZET
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen 

Het zal je maar gebeuren: van de ene dag op de andere woont er een meisje in je hoofd. Het overkwam componist Hector Berlioz zo’n tweehonderd jaar geleden. Hij schreef er zelfs een muziekstuk over, zijn Symphonie fantastique. Acteur Bert Verbeke kruipt in de huid van de jeugdige versie van de Franse componist en vertelt samen met het orkest hoe een meesterwerk ontstaat. De geliefde muze, de stokoude orgelleraar en de weerbarstige vader zijn ook van de partij in dit meeslepende OORcollege. 

Door het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van Olivier Robe, met Joris Van den Brande (tekst), Bert Verbeke (spel), Peter Thyssen (spel) en Tanya Zabarylo (spel), op muziek van Hector Berlioz.  

Bekijk hier de lesmap bij Hector >>>

---

EXTRA - Voorbereidende workshop in de klas

Op aanvraag bij reservatie komt een ervaren muziekanimator van het Antwerp Symphony Orchestra naar je school om het verhaal en de muziek van het OORcollege in te leiden. In deze creatieve workshop zingen en dansen de leerlingen, maken ze een grafische partituur en componeren ze eigen melodieën. Zo ontdekken de kinderen de verhalen achter de muziek en wordt jouw klas helemaal klaargestoomd voor het grote concertbezoek.

  • Duur workshop: 90 minuten
  • Prijs workshop: €3 per leerling