Jaarverslag 2024: Productie
Symfonische canon
In 2024 voerde het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van eigen dirigenten, gerenommeerde gastdirigenten en samen met topsolisten verschillende hoogtepunten uit de symfonische canon uit. Samen met aftredend chef-dirigent Elim Chan werkte het orkest aan de monumentale symfonieën van Gustav Mahler (22, 23 & 24 maart) en Johannes Brahms (24 & 25 mei).
Dirigent emeritus Jaap van Zweden leidde het orkest twee keer per seizoen in het grote symfonische repertoire, in 2024 stonden Bruckners Zevende en Rachmaninovs Tweede symfonie in Brussel (16 mei), Antwerpen (17 mei en 30 november), Brugge (18 mei) en Heerlen (1 december) op het programma. Ook eredirigent Philippe Herreweghe stond in 2024 voor het orkest, met Beethovens Derde symfonie (12 januari), Brahms Tweede symfonie (7 en 9 maart) en Mozarts Requiem in de herfst in Antwerpen (10 oktober), Gent (11 oktober) en Brugge (12 oktober).
Vlaams erfgoed
Als Vlaams symfonisch orkest en erkende Kunstinstelling van de Vlaamse Gemeenschap is het Antwerp Symphony Orchestra een trotse ambassadeur van Vlaamse muziek. Via opnames, concerten en compositieopdrachten aan Vlaamse componisten draagt het orkest actief bij aan het behoud, de verrijking en de toegankelijkheid van ons waardevolle muzikale erfgoed.
In 2024 bracht het Antwerp Symphony Orchestra tijdens zijn concerten een mix van muzikaal erfgoed en hedendaage creaties, met werken van onder anderen Jacqueline Fontyn, Flor Alpaerts en August De Boeck. De Dahomeese rapsodie van August De Boeck werd in november als visitekaartje van het Vlaams muzikaal erfgoed meegenomen op tournee naar Slovenië, Oostenrijk en Duitsland. Een theaterconcert gebaseerd op Pelléas et Mélisande van de in Gent geboren Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck werd in juni op het podium gebracht.
In het najaar vierde Antwerpen het Ensorjaar, met een bijzondere focus op de werken van de iconische schilder die grotendeels te bewonderen zijn in het KMSKA. In samenwerking met de museale koepel bracht het Antwerp Symphony Orchestra de kunst van James Ensor muzikaal tot leven tijdens het speciale Ensorconcert, voorafgegaan door een muzikale inleiding met curator Herwig Todts en pianist Jan Michiels. Het concert werd live uitgezonden op Klara.
Hedendaags repertoire
Het Antwerp Symphony Orchestra houdt klassieke muziek springlevend in de breedste zin van het woord. We eren niet alleen de grote meesterwerken uit het verleden, maar zijn ook een drijvende kracht achter nieuwe composities. Zo verrijken we het orkestrepertoire en bieden we talentvolle componisten een podium om hun creaties te delen met de wereld.
In 2024 bracht het orkest zes hedendaagse composities voor het eerst naar België: Uzu van Toshio Hosokawa (9 februari), Drie Latijns-Amerikaanse Dansen van Gabriela Lena Frank (24 februari), All These Lighted Things (Drie kleine dansen voor orkest) van Elizabeth Ogonek (22 maart), de Schumann-Fantasie van Hans Zender (19 april), Lumina van Nina Shekhar (16 mei) en Anka Kuşu van Fazıl Say (27 september).
Barokmuziek
Na jarenlang het kerstconcert in de Sint-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen te hebben georganiseerd, koos het orkest dit jaar voor een kerstgala in zijn residentie. Deze verandering stelde ons in staat om 56% meer bezoekers te verwelkomen tegenover de kerstconcerten in 2023, en hen te laten genieten van barokke meesterwerken van onder anderen Händel, Bach en Haydn in de schitterende akoestiek en het comfort van de Koningin Elisabethzaal. Daarnaast klonk Bachs Mattheuspassie opnieuw in 2024 (16 maart), en dirigeerde en zong Bejun Mehta een programma vol hoogtepunten uit de barokopera (27 april).
Vlaams cultureel ambassadeur
Als erkende Vlaamse Kunstinstelling bespeelt het Antwerp Symphony Orchestra de belangrijkste podia van Vlaanderen, en is het ook een Vlaams cultureel ambassadeur in het buitenland.
88x concerten in België in 2024
- 59x Koningin Elisabethzaal, Antwerpen (incl. 9 buitenlandse orkesten als organisator)
- 9x AMUZ, Antwerpen
- 6x Muziekcentrum De Bijloke, Gent
- 4x Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
- 3x Concertgebouw Brugge
- 2x Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Antwerpen
- 2x Sint-Jansplein, Antwerpen
- 2x CCHA, Hasselt
- 1x Muziekkapel Koningin Elisabeth, Waterloo
12x concerten in het buitenland in 2024
- Nederland
- 4x Het Concertgebouw, Amsterdam
- 1x Theater Heerlen
- Oostenrijk
- 3x Großes Festspielhaus, Salzburg
- 1x Festspielhaus, Bregenz
- Italië
- 1x Chiesa di San Francesco, Asciano
- Duitsland
- 1x Herkulessaal, München
- Slovenië
- 1x Gallus Hall, Ljubljana
Op tournee in Centraal-Europa
In november vertrok het orkest op tournee naar Slovenië, Oostenrijk en Duitsland. Daarbij verscheen het in belangrijke concertzalen in Ljubljana, Salzburg, München en Bregenz. Het orkest stond daar onder leiding van dirigent Shiyeon Sung en verkeerde in het goede gezelschap van topsolisten Bomsori Kim en Mariam Batsashvili.
- ma 11 november Gallus Hall, Ljubljana
- wo 13 november Großes Festspielhaus, Salzburg
- do 14 november Großes Festspielhaus, Salzburg
- vr 15 november Großes Festspielhaus, Salzburg
- za 16 november Herkulessaal, München
- zo 17 november Festspielhaus, Bregenz
Dramaturgie
Elk seizoen werkt het Antwerp Symphony Orchestra een doelgerichte programmatie uit rond een seizoensthema. In 2023-2024 was dat ‘Roeping’ en stond het seizoen in het teken van de multigetalenteerde personages die overal te vinden zijn bij Antwerp Symphony Orchestra. Dirigent emeritus Jaap van Zweden begon zijn carrière als gevierde vioolsolist. En eredirigent Philippe Herreweghe is ooit afgestudeerd als psychiater. Ook de drie focusartiesten (Nicolas Namoradze, Gabriela Montero en Jeremy Denk), die elk trimester centraal stonden in ons seizoensprogramma, zijn daar elk op hun eigen manier klinkende voorbeelden van, omdat ieder van hen artistieke uitingsvormen combineert over disciplines heen.
Seizoen 2024-2025 kreeg de titel ‘Over Leven in de Stroming’. Tijdens dat seizoen reflecteren we over de kracht van muzikale nalatenschap en de connectie tussen begin en einde. Componisten zoals Beethoven, Mahler en Rachmaninov leven voort in hun werken, waarmee ze ons blijven raken en inspireren. Dit seizoen verkent het Antwerp Symphony Orchestra hoe muziek verhalen vertelt over het leven van componisten en hoe hun erfgoed wordt doorgegeven. Van eerste tot laatste composities, van onafgemaakte meesterwerken tot nieuwe interpretaties: we ontdekken hoe muziek niet alleen overleeft, maar ook betekenis krijgt door generaties heen. Met uitvoeringen van eerste en laatste symfonieën, een symposium over de muzikale “legacy” en een blik op cyclische en postminimalistische composities verbinden we traditie en toekomst.
Samenwerkingen
Doorheen het jaar werkt Antwerp Symphony samen met verschillende artistieke partners. Antwerp Symphony is de behoeder van het totale aanbod aan klassieke programmering in de Koningin Elisabethzaal en produceerde en presenteerde in 2024 in samenwerking met Cofena vzw een concertreeks met internationale toporkesten. Zo kon het orkest in 2024 58 keer het podium van de Koningin Elisabethzaal vullen met klassieke programmering van topkwaliteit.
Voor het KIDconcert De Fladdermuis (28 januari) werd er in 2024 samengewerkt met het theatergezelschap LAZARUS.
Met het Collegium Vocale Gent wordt elk seizoen minstens een gezamenlijke productie uitgevoerd. In 2024 werd het imposante Requiem van Mozart voor drie uitverkochte zalen in Vlaanderen gebracht. Voor andere producties met koor wordt samengewerkt met Vlaamse en internationale professionele en semiprofessionele koren, zoals het Vlaams Radio Koor, het Dresdner Kammerchor, het Octopus Symfonisch Koor of het Waelrant Kinderkoor+.
De jeugdorkestenwerking en in het bijzonder het Youth Orchestra Flanders is een samenwerkingsproject met Brussels Philharmonic, Opera Ballet Vlaanderen en Antwerp Symphony, gesteund door De Singel, Flagey, Concertgebouw Brugge, Muziekcentrum De Bijloke en de conservatoria van Brussel, Antwerpen, Gent en Leuven. Daarnaast overzag Antwerp Symphony in 2024 één project met het Antwerps Jeugdorkest (10 maart), in de eigen Koningin Elisabethzaal, waarvoor intensief wordt samengewerkt met de Antwerpse hogescholen en universiteit.
Op vlak van onderzoek en ontsluiting van Vlaams muzikaal erfgoed werkt Antwerp Symphony structureel samen met het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek. Voor het hedendaagse Vlaamse repertoire werkt Antwerp Symphony samen met Matrix [Centrum voor Nieuwe Muziek].