Paul Lewis

Paul Lewis wordt internationaal beschouwd als een van de toonaangevende musici van zijn generatie. Hij won talrijke prijzen, zoals de Royal Philharmonic Society’s Instrumentalist of the Year, twee Edison-awards, drie Gramophone-awards, de Diapason D'or de l'Annee, de Preis Der Deutschen Schallplattenkritik, de Premio Internazionale Accademia Musicale Chigiana en de South Bank Show Classical Music-award. In 2009 ontving hij een eredoctoraat van de University of Southampton.

Lewis treedt regelmatig op met ‘s werelds meest vooraanstaande orkesten waaronder de symfonieorkesten van Boston, Chicago en Londen, de New York Philharmonic, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks en het Leipzig Gewandhausorchester. Hij trok langs zalen als de Royal Festival Hall, Carnegie Hall, het Musikverein en Sydney Opera House en zat aan de zijde van dirigenten als Sir Colin Davis, Sir Mark Elder, Bernard Haitink, Paavo Järvi, Sir Charles Mackerras en Wolfgang Sawallisch. 

Lewis is verbonden aan het label Harmonia Mundi, voor wie hij onder andere Beethovens pianosonates, de Diabelli-variaties en Schuberts belangrijkste pianowerken opnam. De lovende kritieken bevestigen zijn reputatie als een van de belangrijkste vertolkers van het centraal-Europese klassieke repertoire. Hij is een graag geziene gast op de festivals van onder andere Lucerne, Tanglewood, Salzburg, Edinburgh en La Roque d’Antheron en bracht tijdens de BBC Proms in 2010 als eerste pianist ooit alle pianoconcerto’s van Beethoven in één cyclus.

Lewis studeerde bij Joan Havill aan de Guildhall School of Music and Drama in Londen en bij Alfred Brendel. Samen met zijn vrouw, de Noorse celliste Bjørg Lewis, is hij artistiek directeur van het Midsummer Music, een jaarlijks kamermuziekfestival in Buckinghamshire. In oktober 2015 werd hij aangesteld als mede-artistiek directeur van de Leeds International Piano Competition.

www.paullewispiano.co.uk

Paul Lewis