Philippe Herreweghe 70: Gastconcert Collegium Vocale Gent (koor & orkest)

Dag
Zaterdag 13.05.2017 - 20:00

deSingel

Straat
Desguinlei 25
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Price range
€32 - €52

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Weinig barokcomponisten waren zich zo sterk bewust van hun historische positie als Johann Sebastian Bach. Terwijl de meeste van zijn collega's en tijdgenoten uitsluitend op bestelling schreven, hield 'der alte Bach' zich tijdens het laatste decennium van zijn leven bezig met verleden en toekomst. Bach zette doelbewust definitieve versies van zijn grootste werken op papier, om ze voor het nageslacht te bewaren. Of hij richtte zijn aandacht nog één keer op een genre dat hem na aan het hart lag, zoals de fuga's uit Die Kunst der Fuge. Tegelijkertijd werkte hij aan een grootse, allesomvattende mis, deels opgebouwd uit vroeger geschreven cantates, deels volledig nieuw gecomponeerd. In zijn Hohe Messe synthetiseert Bach twee eeuwen kerkmuziek op onnavolgbare wijze. Passages in archaïsch, streng contrapunt staan naast de meest moderne, zelfs galante aria's. Wie kan dergelijk muzikaal barokcompendium beter recht doen dan Philippe Herreweghe en zijn Collegium Vocale Gent, het ensemble dat als geen ander ervaring en enthousiasme aan elkaar weet te koppelen?

*Aangepaste kortingsvoorwaarden van toepassing voor dit concert.

Bio's

Philippe Herreweghe

Philippe Herreweghe

Functie
Eredirigent

Philippe Herreweghe engageert zich sinds 1997 als dirigent van het Antwerp Symphony Orchestra en is een veel gevraagd gastdirigent van orkesten zoals het Concertgebouworkest Amsterdam, het Gewandhausorchester Leipzig, het Scottisch Chamber Orchestra of het Tonhalle Orchester Zürich. Daarnaast richtte hij in 1970 het Collegium Vocale Gent op. Philippe Herreweghe bouwde in de loop der jaren een uitgebreide discografie op met meer dan 100 opnamen en begon in 2010 met een eigen label φ (PHI) om in volledige artistieke vrijheid een rijke en gevarieerde catalogus uit te bouwen.

Lees verder

Collegium Vocale Gent

Instrument
orkest

In 2010 was het precies veertig jaar geleden dat op initiatief van Philippe Herreweghe het Collegium Vocale Gent werd gesticht. Hun authentieke, tekstgerichte en retorische aanpak zorgde voor een transparant klankidioom waardoor het ensemble in enkele jaren tijd wereldfaam verwierf en te gast was op alle belangrijke podia wereldwijd. Intussen heeft Collegium Vocale Gent een ruim repertoire uit verschillende stijlperiodes opgebouwd. De Duitse barokmuziek, en meer specifiek de vocale werken van J.S. Bach, waren en blijven een kroondomein. Meer en meer legt Collegium Vocale Gent zich ook toe op het klassieke, romantische en hedendaagse oratoriumrepertoire. Voor de realisatie van projecten werken ze samen met diverse historisch geïnformeerde ensembles zoals het eigen barokorkest van Collegium Vocale Gent, maar ook met vooraanstaande symfonische orkesten zoals het Antwerp Symphony Orchestra, het Budapest Festival Orchestra en het Koninklijk Concertgebouworkest.

Lees verder
Collegium Vocale Gent

Collegium Vocale Gent

Instrument
koor

In 2010 was het precies veertig jaar geleden dat een groep bevriende studenten op initiatief van Philippe Herreweghe besliste het Collegium Vocale Gent te stichten. Het ensemble paste als één van de eerste de nieuwe inzichten inzake de uitvoering van barokmuziek toe op de vocale muziek. Deze authentieke, tekstgerichte en retorische aanpak zorgde voor een transparant klankidioom waardoor het ensemble in nauwelijks enkele jaren tijd wereldfaam verwierf en te gast was op alle belangrijke podia en muziekfestivals ter wereld. Intussen is Collegium Vocale Gent uitgegroeid tot een uiterst flexibel ensemble met een ruim repertoire uit verschillende stijlperiodes.

Lees verder
Hannah Morrison

Hannah Morrison

Instrument
sopraan

De Schots-Ijslandse sopraan Hannah Morrison groeide op in Nederland en studeerde tussen 1998 en 2003 aan het conservatorium van Maastricht. Daarna vervolgde ze haar studies in Keulen bij Barbara Schlick en aan de Guildhall School of Music and Drama bij Rudolf Piernay. Ze volgde masterclasses bij oa. Mathias Goerne, Christoph Eschenbach, Roger Vignoles, Sir Thomas Allen en Dame Kiri Te Kanawa.

Lees verder
Hana Blazikova

Hana Blazikova

Instrument
sopraan

Hana Blaziková werd geboren in Tsjechië. Ze studeerde zang aan het conservatorium van Praag bij Jiriho Kotouce en studeerde af in 2002. Verder studeerde ze musicologie en filosofie aan de universiteit van Karlovy en Praag. Momenteel specialiseert zij zich in de interpretatie van middeleeuwse, renaissance- en barokmuziek. Zij volgde masterclasses bij oa. Poppy Holden, Peter Kooij en Monika Mauch. Hana Blaziková werkte met de vooraanstaande oude muziek ensembles en dirigenten waaronder Collegium Vocale Gent o.l.v. Philippe Herreweghe,

Lees verder
Alex Potter

Alex Potter

Instrument
alt

Alex Potter werd inmiddels omschreven als ‘rijzende ster in de wereld van de contratenoren’ en is dan ook een veelgevraagd vertolker voor het zeventiende- en achttiende-eeuwse repertoire. Hij trad op met dirigenten als Philippe Herreweghe, Thomas Hengelbrock, Lars Ulrik Mortensen, Jos van Veldhoven, Peter Neumann, Paul Goodwin en Frieder Bernius. Potter heeft niet alleen een grondige kennis van de werken van Bach en Händel, maar engageert zich ook voor minder bekende muziek tijdens concerten en opnames onder zijn eigen leiding.

Lees verder
Sebastian Kohlhepp

Sebastian Kohlhepp

Instrument
tenor

Sebastian Kohlhepp wordt als concert- en oratoriumzanger gevraagd als evangelist en ariatenor in Bachs passies en in de grote 19e eeuwse oratoria. Hij werkte onder meer samen met de Gächinger Kantorei, het Bachkollegium Stuttgart, het Münchener Bachchor, het Münchener Bachorchester, het Barockorchester L'Arpa festante, het Orchestre de Chambre du Luxembourg en zong onder leiding van dirigenten als Helmuth Rilling, Alexander Liebreich, Asher Fisch, Ralf Otto en Wolfgang Schäfer.

Lees verder
Peter Kooij

Peter Kooij

Instrument
basbariton

Peter Kooij is een kenner van Renaissance- en barokmuziek en reist als veel gevraagd bariton de hele wereld over. Hij werkte met gerenommeerde dirigenten als Philippe Herreweghe, Ton Koopman, Frans Brüggen, Gustav Leonhardt, René Jacobs, Sigiswald Kuijken, Roger Norrington en Iván Fischer. Naast het complete vocale oeuvre van Johann Sebastian Bach omvat zijn repertoire werken van Heinrich Schütz tot Anton Webern. Peter Kooij maakte al meer dan 150 opnamen. Hij werkte mee aan de integrale uitvoering van de cantates, passies en vocale werken van Bach met het Bach Collegium Japan onder leiding van Masaaki Suzuki.

Lees verder