Philippe Herreweghe 70: Gastconcert Orchestre des Champs-Elysées

Dag
Zaterdag 06.05.2017 - 20:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Die Kunst der Fuge, BWV 1080 (selectie)
Pianoconcerto nr. 24 in c, KV 491
Symfonie nr. 3 in Es, opus 55, 'Eroica'
Price range
€30 - €50

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Het Parijse orkest van Philippe Herreweghe mag in zijn verjaardagsreeks niet ontbreken. De maestro buigt zich met het Orchestre des Champs-Élysées over repertoire waar het ensemble van meet af aan in uitblonk: klassiek en romantiek. Ditmaal staat ook Bach op het programma, met fragmenten uit Die Kunst der Fuge in orkestbewerking. Kristian Bezuidenhout wordt wereldwijd geprezen om de expressieve wijze waarop hij Mozarts klaviernoten tot leven brengt. Zo puur, zo heroïsch, zo recht uit het hart en met oog voor de grote vorm. Hij wordt de ideale sparringpartner voor Herreweghe in het meest Beethoveniaanse van de 27 klavierconcerto's van Mozart. Ludwig van Beethoven stelde de classicistische conventies maximaal op de proef. Voor zijn Derde symfonie putte de componist inspiratie uit de heroïsche wapenfeiten van Napoleon Bonaparte. Niet minder heldhaftig waren Beethovens eigen verwezenlijkingen. Met zijn Derde schreef hij namelijk een symfonie van ongekende proporties en gooide hij de deur naar de muzikale romantiek wagenwijd open.

*Aangepaste kortingsvoorwaarden van toepassing voor dit concert.

Bio's

Philippe Herreweghe

Philippe Herreweghe

Functie
Eredirigent

Philippe Herreweghe engageert zich sinds 1997 als dirigent van het Antwerp Symphony Orchestra en is een veel gevraagd gastdirigent van orkesten zoals het Concertgebouworkest Amsterdam, het Gewandhausorchester Leipzig, het Scottisch Chamber Orchestra of het Tonhalle Orchester Zürich. Daarnaast richtte hij in 1970 het Collegium Vocale Gent op. Philippe Herreweghe bouwde in de loop der jaren een uitgebreide discografie op met meer dan 100 opnamen en begon in 2010 met een eigen label φ (PHI) om in volledige artistieke vrijheid een rijke en gevarieerde catalogus uit te bouwen.

Lees verder
Orchestre des Champs Elysees

Orchestre des Champs-Elysées

Het Orchestre des Champs-Elysées legt zich toe op de interpretatie van het repertoire van Haydn tot Debussy en bedient zich daarvoor van een historisch geïnformeerd instrumentarium. De oprichting in 1991 kwam er op gezamenlijk initiatief van Alain Durel, directeur van het Théâtre des Champs-Elysées, en dirigent Philippe Herreweghe. Het Orchestre des Champs-Elysées was meerdere jaren gehuisvest in het Théâtre des Champs-Élysées en in Bozar en trad op in zowat alle beroemde concertzalen. De artistieke leiding is in handen van Philippe Herreweghe, maar ook gastdirigenten als Daniel Harding, Louis Langrée en René Jacobs drukten hun stempel op het orkest. Het Orchestre des Champs-Élysées bouwt met het Collegium Vocale Gent aan een exclusieve samenwerking en is momenteel gevestigd in Poitou-Charentes.

Lees verder
Kristian Bezuidenhout

Kristian Bezuidenhout

Instrument
fortepiano

Als winnaar van de eerste prijs en de publieksprijs in de Internationale Wedstrijd Musica Antiqua in Brugge behoort de Zuid-Afrikaan Kristian Bezuidenhout tot de opmerkelijkste muzikanten op pianoforte van zijn generatie. Hij is regelmatig te gast bij vooraanstaande orkesten als het Freiburger Barockorchester, het Orchestre des Champs-Elysées, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Concerto Köln en werkte met dirigenten als John Eliot Gardiner, Philippe Herreweghe, Frans Brüggen en Trevor Pinnock. Sinds 2009 neemt Bezuidenhout op voor het label Harmonia Mundi. Voor zijn opnames ontving hij prijzen als de Diapason d’Or de L’année, de Preis der Deutschen Schallplattenkritik en de ECHO Klassik. In 2013 werd hij door Gramophone Magazine genomineerd voor Artiest van het Jaar.

Lees verder