Pjotr Anderszewski

Piotr Anderszewski wordt beschouwd als een van de meest uitstekende muzikanten van zijn generatie.

Hij treedt regelmatig op in concertzalen als het Wiener Konzerthaus, Berlin Philharmonie, Wigmore Hall, Carnegie Hall, Théâtre des Champs-Élysées en het Concertgebouw Amsterdam. Zijn samenwerking met orkest omvatte onder meer optredens met de orkesten Berlin Philharmonic en Berlin Staatskapelle, de orkesten London Symphony en Philharmonia en het NHK Symphony Orchestra. Ook heeft hij bijzondere nadruk gelegd op het spelen en regisseren, onder meer met orkesten als het Scottish Chamber Orchestra, Chamber Orchestra of Europe en Camerata Salzburg.

In het seizoen 2018-19 verschijnt Anderszewski met onder meer het Philharmonia Orchestra, London Symphony Orchestra, Leipzig Gewandhaus Orchestra en Yomiuri Nippon Symphony Orchestra. Zijn recitals in Europa nemen hem mee naar de Berlijnse Philharmonie, het Luzernemuziekfestival, Wiener Konzerthaus en München Herkulessaal. Hij zal ook deelnemen aan een recital tournee door de Verenigde Staten met onder meer Alice Tully Hall in New York en San Francisco. Andere projecten zijn een residentie in Lissabon met het Gulbenkian Orchestra en een Europese tournee met het Belcea Strijkkwartet.

Piotr Anderszewski is sinds 2000 exclusief kunstenaar bij Warner Classics/Erato (voorheen Virgin Classics). Zijn eerste opname voor het label was Beethovens Diabelli Variations, die vervolgens een aantal prijzen in ontvangst mocht nemen. Hij nam ook grammofoonplaten op van Bachs Partitas 1, 3 en 6 en Szymanowski's solowerken voor piano, die in 2006 ook een Gramofoonprijs ontvingen. Zijn opname gewijd aan werken van Robert Schumann ontving in 2012 de BBC Music Magazine's Recording of the Year award. Anderszewski's disc van Bachs English Suites nrs. 1, 3 en 5, uitgebracht in november 2014, won in 2015 zowel een Gramophone award als een ECHO Klassik award. Zijn meest recente opname van twee late Mozartconcerten met het Kamerorkest van Europa werd in januari 2018 uitgebracht.

Piotr Anderszewski werd erkend voor de intensiteit en originaliteit van zijn interpretaties en ontving de Gilmore prijs, de Szymanowski prijs en een Royal Philharmonic Society award.

Hij was ook het onderwerp van verschillende documentaires van de filmmaker Bruno Monsaingeon. 'Piotr Anderszewski speelt Diabelli Variations' (2001) onderzoekt Anderszewski's bijzondere relatie met Beethovens iconische werk. 'Unquiet Traveller' (2008) is een ongewoon kunstenaarsportret dat Anderszewski's reflecties op muziek, performance en zijn Pools-Hongaarse roots vastlegt.

In 2016 ging Anderszewski zelf achter de camera aan de slag om zijn relatie met zijn geboorteland Warschau te onderzoeken en creëerde hij de film 'Je m'appelle Varsovie'.