Ravel Happening

Dag
Zondag 02.04.2017 - 11:30

DE SINGEL

Straat
Desguinlei 25
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Price range
€40- €50

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Omwille van zijn fascinatie voor klankkleuren en dromerige melodieën kreeg Maurice Ravel tot zijn eigen ongenoegen al snel het label van impressionist opgeplakt. Zelf beschouwde Ravel het componeren evenwel als een ernstige ambacht. Met de precisie van een Zwitserse horlogemaker vijlde hij zijn partituren bij tot zelfs de kleinste nuance aan zijn perfectionisme beantwoordde.

deStudentenfilharmonie opent de dag met een verkennende promenade doorheen het veelkleurige spectrum van een van de grootste orkestratoren uit de geschiedenis. De donkere klanken van Moesorgski's Schilderijententoonstelling werden door Ravel omgetoverd tot lumineuze orkesttimbres. Ravels symfonische krachttoeren zijn wijd bekend, maar wie hem echt eer wil aandoen, kan beslist niet om zijn kamermuziek en zijn liederen heen. François Salque en Pierre Fouchenneret storten zich op de loepzuivere Sonate voor viool en cello, waar Ravel de muziek tot haar melodische essentie herleidt. In zijn Vioolsonate knipoogt Ravel dan weer naar blues en jazz.

Diezelfde bijna exotische invloed is ook uitgebreid aanwezig in Ravels bekendste orkestwerken. Maestro Hans Graf gidst het Antwerp Symphony Orchestra doorheen de twee orkestsuites van Daphnis et Chloé die Ravel uit zijn oorspronkelijke ballet, of liever zijn 'symphonie chorégraphique' destilleerde. Ongrijpbare leidmotieven vervlechten deze verrassend visuele orkestmuziek tot een structureel uitgekiend geheel. Omdat de piano niet mag ontbreken op dit muzikaal huldemoment, waagt Nicholas Angelich zich aan Ravels extatische Concerto voor de linkerhand. Ravels orkestrale magie en sprankelende kamermuziek houdt het midden tussen sensibiliteit en raffinement, tussen gevoel en intellect. Een totaalervaring voor de echte melomaan.

11:30
deStudentenfilharmonie
Hans Graf dirigent
Rapsodie espagnole
Pavane pour une infante défunte
Schilderijententoonstelling (Moesorgski - orkestratie Ravel)

13:30
Nicholas Angelich piano
Selectie werken voor piano solo

15:00
Clara Mouriz mezzosopraan
Sir Thomas Allen bariton
Joseph Middleton piano
Adam Walker fluit
Philip Highnam cello
Histoires naturelles
Vocalise en forme de habanera
Shéhérazade
Sur l’herbe
Don Quichotte à Dulcinée
Chansons Madécasses

16:30
Pierre Fouchenneret viool
François Salque cello
Eric Le Sage piano
Sonate voor viool en cello in C
Vioolsonate in G
Vioolsonate (opus posthumum)
Berceuse sur le nom de Gabriel Fauré

18:00
Ragazze Kwartet
Strijkkwartet in F

20:30
het Antwerp Symphony Orchestra
Hans Graf dirigent
Nicholas Angelich piano
Daphnis et Chloé, suite nr. 1
Pianoconcerto voor de linkerhand in D
Daphnis et Chloé, suite nr. 2

Diep het concertthema verder uit met Davidsfonds Academie!

Bio's

Hans Graf

Hans Graf

Functie
Gastdirigent

Hans Graf was van 2001 tot 2013 muziekdirecteur en is nu eredirigent van het Houston Symphony Orchestra. Hij was eerder muziekdirecteur van het Calgary Philharmonic Orchestra, het Orchestre National Bordeaux Aquitaine en het Mozarteumorchester Salzburg. Hij is een graag geziene gast bij alle belangrijke Amerikaanse orkesten en stond in Europa onder andere voor de Wiener Philharmoniker, het London Philharmonic Orchestra, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Leipzig Gewandhausorchester. Hij leidde operaproducties in de Wiener Staatsoper en in de operahuizen van Berlijn, München, Parijs en Rome.

Lees verder