Schumann met Herreweghe en Altstaedt

Dag
Vrijdag 12.01.2024 - 20:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Leonore, opus 72: ouverture
Celloconcerto in a, opus 129
Symfonie nr. 3 in Es, opus 55, 'Eroica'
Price range
Vanaf €21

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren ticketbalie: di en do van 14:00 tot 16:45
  • openingsuren ticketlijn: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Oorspronkelijk zou Beethovens Derde symfonie de naam ‘Bonapartesymfonie’ meekrijgen. Toen Napoleon zichzelf tot keizer van Frankrijk kroonde, was de teleurstelling van de componist zo groot dat hij de naam woest uit het titelblad kraste – tot een gat in het papier achterbleef. Het werk werd al snel beroemd met de nieuwe ondertitel Eroica. Naast symfonieën schreef Beethoven ook heel wat toneelmuziek. Zijn ouverture tot Leonore toont hoezeer zijn muziek ook zonder tekst een onnavolgbare dramatische kracht in zich draagt. Topcellist Nicolas Altstaedt beschouwt Schumanns emotioneel geladen Celloconcerto als een van zijn lijfstukken. Het werk van de Duitse romanticus krijgt extra glans dankzij het analytische vermogen van eredirigent Herreweghe, dé referentie voor uitvoeringen van beide componisten.

 

Bio's

Philippe Herreweghe

Philippe Herreweghe

Functie
Eredirigent

Philippe Herreweghe engageert zich sinds 1997 als dirigent van het Antwerp Symphony Orchestra en is een veel gevraagd gastdirigent van orkesten zoals het Concertgebouworkest Amsterdam, het Gewandhausorchester Leipzig, het Scottisch Chamber Orchestra of het Tonhalle Orchester Zürich. Daarnaast richtte hij in 1970 het Collegium Vocale Gent op. Philippe Herreweghe bouwde in de loop der jaren een uitgebreide discografie op met meer dan 100 opnamen en begon in 2010 met een eigen label φ (PHI) om in volledige artistieke vrijheid een rijke en gevarieerde catalogus uit te bouwen.

Lees verder

Nicolas Altstaedt

Instrument
cello

De Duits-Franse cellist Nicolas Altstaedt is een van de meest veelzijdige artiesten van vandaag. Als solist en dirigent voert hij een repertoire uit dat reikt van oude muziek tot hedendaagse composities. Tijdens seizoen 2018-2019 was hij artist in residence bij het SWR Symphonieorchester waarmee hij samen met Teodor Currentzis op tournee ging langs de belangrijkste Europese zalen. Andere hoogtepunten waren een tournee met B’Rock en René Jacobs en concerten met het Orchestre des Champs-Elysées en Philippe Herreweghe, het National Symphony Orchestra Washington en Ed Gardner, het NHK Symphony Orchestra en het Yomiuri Symphony Orchestra, het European Youth Orchestra en Vasili Petrenko, het Orchestre National de France en Emmanuel Krivine, Il Giardino Armonico op het Grafenegg Festival, het KBS Symphony Orchestra, Les Violons du Roy, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Radio Filharmonisch Orkest met Ben Gernon en Edo de Waart en het Residentie Orkest. Hij werd ook opnieuw uitgenodigd door het Deutsche Symphonie-Orchester Berlin en Robin Ticciati, het Gürzenich Orchester Köln en Karina Canellakis, het Rotterdams Philharmonisch Orkest en Lahav Shani en het BBC Symphony Orchestra op de Proms.

Lees verder