Sergej Babayan

Sergej Babayan is een van de toonaangevende pianisten van onze tijd: Geprezen om zijn emotionele intensiteit, gewaagde energie en opmerkelijke niveaus van kleur, brengt Sergei Babayan een diepgaand begrip en inzicht in een uitzonderlijk divers repertoire. Le Figaro heeft zijn "ongeëvenaarde touch, perfect harmonieuze frasering en adembenemende virtuositeit" geprezen. Le Devoir uit Montreal verwoordde het eenvoudig: "Sergei Babayan is een genie.".

Sergei Babayan heeft samengewerkt met dirigenten als David Robertson, Neeme Järvi, Yuri Temirkanov, Thomas Dausgaard, Tugan Sokhiev en Dima Slobodeniouk. In de loop der jaren heeft Babayan vele malen met Valery Gergiev opgetreden, onder meer op het internationale festival "Stars of the White Nights", het Moscow Easter Festival, het Barbican Centre met Mo. Gergiev dirigeert het London Symphony Orchestra, in het Mariinsky Theatre in St. Petersburg, de Grote Zaal van het Moskouse Conservatorium, Théâtre des Champs-Elyseés in Parijs, op het Salzburger Festival en op het Rotterdam Philharmonic-Gergiev Festival waar Babayan artist-in-residence was.


In het seizoen 2018/19 staan veel concerten op het programma van Babayan: met de Luzern Festival Strings, Dusseldorf Symphony, Antwerp Symphony Orchestra, Cameristi del Teatro alla Scala, het Mariinsky Orchestra, en het Verbier Festival Orchestra. Sergei Babayan treedt ook op in het Amsterdamse Concertgebouw, de Wigmore Hall in Londen, het Konzerthaus in Wenen en het Prinzregententheater in München, het Maison de la Radio in Parijs, de Hamburg Elbphilharmonie en Frankfurt Alte Oper en de Zurich Tonhalle. Hij zal ook optreden op grote festivals zoals La Roque d'Anthéron, Piano aux Jacobins in Toulouse en Verbier Festival. Babayan treedt op met de belangrijkste orkesten ter wereld, waaronder de London Symphony, Cleveland Orchestra, Orchestra of the Mariinsky Theatre, Warsaw Philharmonic, BBC Scottish Symphony Orchestra, Orchestre National de Lille, Detroit Symphony Orchestra, Baltimore Symphony Orchestra en de New World Symphony.


Zijn engagementen en tournees brachten hem naar vooraanstaande internationale concertzalen zoals Carnegie Hall in New York, de Warschau Philharmonie, Severance Hall in Cleveland, Mariinsky Theatre in St. Petersburg, Herkulessaal in München, Liederhalle in Stuttgart, Meistersingerhalle in Neurenberg, Konzerthaus Berlin, Beethovenhalle Bonn, Rudolfinum-Dvorak Hall in Praag, Victora Hall in Genève en vele anderen.


Sergei Babayan is exclusief artiest van de Deutsche Grammophon; zijn laatste release van zijn eigen transcripties voor twee piano's van Sergei Prokofjev, met Martha Argerich als partner ('Prokofjev voor twee'; DG 2018), werd door recensenten geprezen als 'de CD waarop men heeft gewacht' (Le Devoir), een 'opwindend duo dat de luisteraar in consternatie achterlaat' (Pianiste), dat 'het pianoduo naar een nieuw niveau brengt: Als alle muziek zo was, zou er geen verdriet in de wereld zijn’. (Norman Lebrecht, MyScena). De optredens van de heer Babayan zijn uitgezonden door Radio France, Poolse Radio en Televisie, BBC-TV en BBC Radio 3, NHK Satelliet Televisie en Medici TV.


Babayan, geboren in Armenië in een muzikale familie, begon er zijn studie bij Georgy Saradjev en vervolgde zijn studie aan het Conservatorium van Moskou bij Mikhail Pletnev, Vera Gornostayeva en Lev Naumov. Na zijn eerste reis buiten de USSR in 1989 won hij achtereenvolgens eerste prijzen in verschillende grote internationale wedstrijden, waaronder de Cleveland International Piano Competition, de Hamamatsu Piano Competition en de Scottish International Piano Competition. Als Amerikaans staatsburger woont hij in New York City.