Sibelius 5 met Osmo Vänskä

Dag
Vrijdag 25.10.2019 - 20:30

Concertzaal Lemmensinstituut

Straat
Herestraat 53
Postcode
3000
Woonplaats
Leuven
Aile du songe
Symfonie nr. 5 in Es, opus 82
Price range

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Je kan het Finse componisten moeilijk kwalijk nemen dat ze voor hun muziek teruggrijpen naar hun prachtige vaderlandse natuur. De vlucht van zestien zwanen over een Fins meer was een ervaring die Sibelius diep trof tijdens het componeren van zijn magistrale Vijfde symfonie. Hun lokroep wordt door Sibelius even eenvoudig als meeslepend verklankt in een van zijn meest geliefde orkestwerken. Landgenote Kaija Saariaho vond in de verzen uit de bundel Oiseaux van Saint-John Perse de inspiratie voor een muzikale vogelvlucht. Terwijl fluitiste Edith Van Dyck door de wolken klieft, kruipt het orkest als haar schaduw over de aarde. Deze krachtig beeldende muziek maakt ogen van oren.

Dit concert maakt deel uit van Festival 20·21

Gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid. Casa Kafka Pictures Tax Shelter Empowered by Belfius.

Bio's

Osmo Vänskä

Functie
Gastdirigent

Osmo Vänskä is sinds 2003 chef-dirigent van het Minnesota Orchestra waarmee hij tournees maakte naar Europa, Cuba, Zuid-Amerika en Zuid-Afrika. Vanaf 2020 is hij chef-dirigent van het Seoul Philharmonic Orchestra en daarnaast is hij eerste gastdirigent van het Iceland Symphony Orchestra en Conductor Laureate van het Lahti Symphony Orchestra.

Lees verder

Edith Van Dyck

Instrument
fluit

Edith Van Dyck studeerde aan het Stedelijk Conservatorium te Mechelen, het Brabants Conservatorium in Tilburg en aan de Royal Academy of Music in Londen. Sinds 2009 is ze fluit solo bij het Antwerp Symphony Orchestra. Samen met haar moeder en pianiste Helene Luyten vormt ze een vast duo. In 2015 werd haar eerste CD uitgebracht onder het label Et'Cetera die bekroond werd met een 10 door het muziekmagazine Luister.

Lees verder