Sibelius 5 met Osmo Vänskä

Dag
zondag 27.10.2019 - 11:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Aile du songe
Symfonie nr. 5 in Es, opus 82
Price range
Vanaf €12

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Je kan het Finse componisten moeilijk kwalijk nemen dat ze voor hun muziek teruggrijpen naar hun prachtige vaderlandse natuur. De vlucht van zestien zwanen over een Fins meer was een ervaring die Sibelius diep trof tijdens het componeren van zijn magistrale Vijfde symfonie. Hun lokroep wordt door Sibelius even eenvoudig als meeslepend verklankt in een van zijn meest geliefde orkestwerken. Landgenote Kaija Saariaho vond in de verzen uit de bundel Oiseaux van Saint-John Perse de inspiratie voor een muzikale vogelvlucht. Terwijl fluitiste Edith Van Dyck door de wolken klieft, kruipt het orkest als haar schaduw over de aarde. Deze krachtig beeldende muziek maakt ogen van oren.

Gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid. Casa Kafka Pictures Tax Shelter Empowered by Belfius.

Bio's

Osmo Vänskä

Functie
Gastdirigent

Osmo Vänskä, de tiende muziekregisseur van het Minnesota Orchestra, staat internationaal bekend om zijn meeslepende interpretaties van het standaard, hedendaagse en Scandinavische repertoire. Hij leidde het orkest op vijf grote Europese tournees, een bezoek in augustus 2018 aan de BBC Proms in Londen en historische reizen naar Cuba in 2015 en Zuid-Afrika in 2018. De Cuba tournee was de eerste van een Amerikaans orkest sinds de dooi in de Cubaans-Amerikaanse diplomatieke betrekkingen, terwijl de tournee van vijf steden in Zuid-Afrika - het hoogtepunt van een Music for Mandela viering van Nelson Mandela's honderdjarig bestaan - het allereerste bezoek aan het land was van een professioneel Amerikaans orkest. Hij heeft ook het orkest geleid in optredens in New York Carnegie Hall en Lincoln Center, Chicago's Symphony Center en gemeenschapsruimtes in Minnesota.

Lees verder

Edith Van Dyck

Instrument
fluit

Edith Van Dyck studeerde bij Leon Berendse aan het Brabants Conservatorium in Tilburg en vervolmaakte zich bij William Bennett, Kate Hill en Sebastian Bell aan de Royal Academy of Music in Londen. Sinds 2010 is ze solofluitiste bij het Antwerp Symphony Orchestra. Samen met Leon Berendse is ze sinds 2006 hoofdvakdocent aan het Conservatorium van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.

Lees verder