Sonya Yoncheva

Sonya Yoncheva is een vaste waarde in alle belangrijke operahuizen zoals The Metropolitan Opera, het Royal Opera House, het Teatro alla Scala, de Bayerische Staatsoper, de Staatsoper Berlin, de Wiener Staatsoper en de Opéra de Paris. Haar onvergetelijke vertolkingen van iconische rollen in opera’s van onder anderen Mozart, Verdi, Tsjajkovski en Puccini oogsten wereldwijd lof van zowel het publiek als de pers. De unieke schoonheid van haar stem en haar uitzonderlijke dramatische talent maken van de Bulgaarse sopraan ook een ster op de concertpodia tijdens recitals en galaconcerten in onder meer Parijs, Dresden, Baden-Baden en München. Ze won de eerste prijs op de Plácido Domingo’s Operalia Competition 2010, kreeg in 2015 de ECHO Klassik Award als Newcomer of the Year en werd door de lezers van Opera Magazine in 2019 verkozen tot winnares op de International Opera Awards.  

In seizoen 2019-2020 maakte ze haar debuut als Fedora in het Teatro alla Scala en als Manon Lescaut in de Metropolitan Opera. Daarnaast werd ze uitgenodigd om de hoofdrollen te vertolken in La bohème in Covent Garden, Médée in de Staatsoper Unter den Linden in Berlijn, Tosca in de Wiener Staatsoper en de Bayerische Staatsoper in München en La traviata in het Teatro del Maggio Musicale in Firenze. Sonya Yoncheva was ook te horen tijdens concerten in de Elbphilharmonie van Hamburg, de Tchaikovsky Concert Hall in Moskou en de Sofia Philharmonic Hall en ze was te gast op de Salzburger Festspiele.

Haar discografie bevat opnames met muziek van Händel, Verdi, Pergolesi en Mozart, naast diverse opnames op DVD. Eerder werkte Sonya Yoncheva samen met populaire artiesten als Elvis Costello, Sting en filmcomponist Vladimir Cosma.