Stefan Jackiw

Stefan Jackiw (1985) is een van de meest veelbelovende artiesten van zijn generatie en stond als solist reeds naast de orkesten van Boston, Chicago, Cleveland, New York, Philadelphia en San Francisco.

De voorbije seizoenen debuteerde hij in het Konzerthaus van Berlijn en keerde hij terug naar het Concertgebouw in Amsterdam voor een concert met het Radiofilharmonisch Orkest. In Azië maakte hij zijn debuut bij de Tokyo Symphony in de Suntory Hall onder leiding van Krzysztof Urbanski en hij werd opnieuw uitgenodigd door de Seoul Philharmonic onder leiding van Mario Venzago. 

Tot de recente hoogtepunten behoren zijn recitaldebuut in de Carnegie Hall met muziek van Stravinski, Brahms en Strauss en de wereldpremière van een nieuw werk voor piano en viool van David Fulmer, maar ook concerten met de St. Louis Symphony onder leiding van Nicholas McGegan, het Rotterdams Filharmonisch Orkest onder leiding van Yannick Nézet-Séguin, het Indianapolis Symphony Orchestra onder leiding van Krzysztof Urbanski, de Pittsburgh Symphony onder leiding van Juraj Valcuha en de Kansas City Symphony onder leiding van Michael Stern. 

Jackiw werkte samen met de London Philharmonic, het Orchestre Philharmonique de Strasbourg, het Bournemouth Symphony Orchestra, het Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino, de Royal Liverpool Philharmonic, het Ulster Orchestra of Ireland, de Seoul Philharmonic en het Deutsches Symphonie-Orchester Berlin. 

Daarnaast is Jackiw ook actief als recitalist en kamermuzikant. Hij was te gast op talrijke belangrijke festivals, zoals het Aspen Music Festival, het Ravinia Festival, het Caramoor International Music Festival en het Mostly Mozart Festival in New York. Als kamermuzikant werkte Jackiw samen met gerenommeerde artiesten als Jeremy Denk, Steven Isserlis, Yo-Yo Ma en Gil Shaham. Verder is hij een graag geziene gast op het Seattle Chamber Music Festival, het Bridgehampton Chamber Music Festival, het Bravo! Vail Valley Music Festival en het Bard Music Festival.   

Jackiw is lid van Ensemble Ditto, een bijzonder populair kamermuziekensemble uit Korea dat een nieuw publiek wil laten kennismaken met het kamermuziekrepertoire. Ensemble Ditto speelt in uitverkochte zalen en brengt werken van Bach, Mozart en Beethoven tot George Crumb, Steven Reich en John Zorn. 

Jackiw begon met viool op vierjarige leeftijd en volgde les bij o.a. Zinaida Gilels, Michèle Auclair en Donald Weilerstein. Hij maakte zijn Europese debuut op 14-jarige leeftijd bij het Philharmonia Orchestra met het Vioolconcerto van Mendelssohn, een debuut dat op lovende kritieken werd onthaald. Jackiw behaalde een BA aan de universiteit van Harvard, studeerde aan het conservatorium van New England Conservatory en ontving de prestigieuze Avery Fisher Career Grant.

www.stefanjackiw.com

Stefan Jackiw