Tcha Limberger

Sinds hij voor het eerste een gitaar in handen nam, is componist, zanger en multi-instrumentalist Tcha Limberger een van de weinige musici van wereldklasse die geaccepteerd en gerespecteerd wordt in een muziekstijl die cultureel gezien niet eigen is. Zijn optredens op het internationale podium van zijn Transsylvanische Kalotaszeg Trio en Budapest Gypsy Orchestra, en zijn opvoedende benadering van het lesgeven in bijna vergeten traditionele muziek heeft hem tot een van de meest prominente en 'belangrijke figuren in de volksmuziek van het Karpatenbekken' gemaakt. Hiervoor ontving hij wereldwijd ongeëvenaarde lof van professionals en publiek. Critici die op zijn prestaties wijzen, beweren dat hij 'volledig van muziek is gemaakt' en 'The Polymath king of Gypsy music' is, terwijl collega-muzikanten hem 'het vijfde element' noemen.

Geboren in een gerenommeerde Belgische familie van Manouche-muzikanten, groeide Limberger op in een wereld van de Gypsy swingstijl van Django Reinhardt en werkte hij in de loop der jaren samen met vele van zijn belangrijkste artiesten, waaronder de gevierde Fapy Lafertin. Zijn eclectische muzikale smaken, interesses en passies ontstonden al van jongs af aan met zijn eerste soloconcerten waarin hij flamenco zong, terwijl hij zichzelf op gitaar begeleidde op slechts achtjarige leeftijd. Hij heeft een voortdurende fascinatie en liefde voor traditionele muziek van over de hele wereld, en leidt lange tijd een band van Belgische muzikanten die muziek uit Aimara en de Quechua Indianen van Bolivia spelen. Vanaf zijn dertiende studeerde hij naast de Belgische componist Dick Vanderharst moderne klassieke compositie met zijn compositiedebuut voor een dansstuk van Les ballets C de la B genaamd 'Patchagonia' onder leiding van Lisi Estaras. Twee van zijn lopende projecten zijn een vrij improvisatiegitaarduo met klassiek gitarist Herman Schamp en Limberger's veelgeprezen all-string swing band Les Violons de Bruxelles.

Tcha Limberger studeerde de muziek van Kalotaszeg met zijn mentor, de legendarische Neti Sandor, en de Magyar Nota stijl van Boedapest met de beroemde primas Horvat Bela. Beiden dragen bij tot zijn erkenning als een uitzonderlijke en enthousiaste leraar die regelmatig masterclasses geeft en interactieve workshops geeft met zowel jazz als Midden-Europese volksmuziek.

Tot nu toe leverde zijn optredens met het Budapest Orchestra hem de meeste bekendheid op, want hij kreeg van The Sunday Times de onderscheiding 'The Polymath virtuoso Tcha Limberger is de koning van de zigeunermuziek!