Theaterconcert: Tiresias/Sjostakovitsj 8

Dag
Zaterdag 16.05.2020 - 20:00

Koningin Elisabethzaal

Straat
Astridplein 26
Postcode
2018
Woonplaats
Antwerpen
Symfonie nr. 8 in c, opus 65
Price range
Vanaf €15
Niet in verkoop

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Guy Cassiers ensceneert het gedicht Tiresias van de Britse spoken word dichteres Kate Tempest. Katelijne Damen neemt de rol van verteller voor haar rekening. Met Katelijne Damen maakte Guy Cassiers enkele seizoenen geleden de voorstelling Orlando naar de roman van Virginia Woolf. Orlando vertelde toen, net als Tiresias nu, het verhaal van een transformatie van man naar vrouw en stelde daarbij vragen naar identiteit. Bij Tiresias gaat dat transformatieproces nog een stap verder: van man over vrouw naar ziener die een inzicht verwerft in de menselijke existentie. Tegenover de stem van de verteller staat de Achtste symfonie van Dmitri Sjostakovitsj, live uitgevoerd door het Antwerp Symphony Orchestra. De muziek van Sjostakovitsj – geschreven tijdens de Tweede Wereldoorlog – zit vol spanningen en vragen over identiteit en toekomst, en spiegelt op die manier de conflicten binnen de figuur van Tiresias.

In coproductie met Toneelhuis.

Gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid. Casa Kafka Pictures Tax Shelter Empowered by Belfius.

Update 01.04.2020
Het Antwerp Symphony Orchestra zet de veiligheid en de gezondheid van zijn publiek op de eerste plaats en volgt de richtlijnen van de overheid en expertenadviezen nauwgezet op. Daarom zijn al onze concerten en activiteiten geschrapt vanaf donderdag 12 maart tot en met zondag 16 mei. Ticketkopers worden persoonlijk op de hoogte gebracht.
 
De aangepaste maatregelen hebben een grote impact op onze organisatie. Daarom vragen we je met aandrang om ons niet telefonisch of per e-mail te contacteren.  
 
Kijk eerst op onze speciale webpagina www.antwerpso.be/corona. Daar vind je alle informatie terug over onze geannuleerde concerten en een antwoord op de meest gestelde vragen.

Bio's

Duncan Ward

Functie
Gastdirigent

Duncan Ward studeerde orkestdirectie bij Andrew Morley en Mark Heron en volgde masterclasses bij Valeri Gergiev, Daniel Barenboim, David Zinman en Pierre Boulez. Tussen 2012 en 2014 was hij Conducting Scholar bij de Berliner Philharmoniker onder leiding van Simon Rattle en van 2015 tot 2017 was hij chef-dirigent van Sinfonia Viva. Hij was ook gastdirigent van het National Youth Orchestra van Groot-Brittanië. Ondertussen wordt hij uitgenodigd door de beste ensembles waaronder het London Symphony Orchestra, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het Vienna Radio Symphony Orchestra, het Orchestre de Paris, de BBC Philharmonic, de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen en Ensemble Intercontemporain.

Lees verder

Kate Tempest

Instrument
tekst

Kate Tempest (geboren Kate Esther Calvert, 22 december 1985) is een Engelstalige woordvoerdster, dichter, opnamekunstenares, roman- en toneelschrijfster. In 2013 won ze de Ted Hughes Award voor haar werk Brand New Ancients. Ze werd door de Poetry Book Society uitgeroepen tot dichter van de volgende generatie. Haar albums Everybody Down en Let Them Eat Chaos zijn genomineerd voor de Mercury Music Prize. Haar begeleidende dichtbundel (ook getiteld Let Them Eat Chaos) werd genomineerd voor de Costa Book of the Year in de Poëziecategorie. Haar debuutroman The Bricks That Built the Houses was een Sunday Times bestseller en won de 2017 Books Are My Bag Readers Award for Breakthrough Author. Ze werd genomineerd als Beste Vrouwelijke Solo Performer op de 2018 Brit Awards.

Lees verder

Guy Cassiers

Instrument
regie

Guy Cassiers (1960) behoort met zijn eigenzinnige, sterk beeldende theatertaal tot de top van de Europese theatermakers en is sinds 2006 artistiek directeur van Toneelhuis.

Lees verder

Katelijne Damen

Instrument
verteller

Katelijne Damen (1960) is actrice in theater, tv en film. Ze werkte in het theater met o.a. Luk Perceval, Erik De Volder, Ivo van Hove, Alize Zandwijk, Dirk Tanghe, Guy Joosten en Guy Cassiers en voor televisie o.a. met Guido Henderickx, Frank Van Passel, Jan Mathys en Maarten Moerkerke.

Lees verder