Torsten Kerl

De Duitse zanger Torsten Kerl is een van de meest gevraagde heldentenoren ter wereld. In het operaseizoen 2018-2019 trekt hij naar het Théâtre du Capitole in Toulouse als Paul in Die tote Stadt, als Tannhäuser naar het New National Theatre Tokyo en als Rienzi naar de Deutsche Oper Berlin. In hetzelfde seizoen zingt hij nog Siegmund tijdens een concert in samenwerking met Antwerp Symphony Orchestra onder leiding  van Edo de Waart.

 

Tijdens seizoen 2017-2018 trad hij op als Max in Der Freischütz in het New National Theatre in Tokyo and in de Semperoper Dresden. Verder zong hij de hoofdrol in Wagners Siegfried en Götterdämmerung, zowel in Odense als in het Staatstheater Karlsruhe. Op het Enescu Festival bracht hij Albrecht von Brandenburg uit Hindemiths Mathis der Maler onder leiding van Lawrence Foster. Als concertzanger zong hij Mahlers Lied von der Erde in Berlin en Breslau, Waldemar in Schönbergs Gurrelieder in Aarhus en Berlijn en in Beethovens Negende symfonie in verscheidene gerenommeerde Europese concertzalen.

 

Torsten Kerl heeft een uitgebreid repertoire. Bijgevolg is hij een van de weinige tenoren die regelmatig alle grote Wagner stukken vertolkt, zoals: Erik, Parsifal, Lohengrin, Tannhäuser, Loge, Siegmund, Tristan, Rienzi en beide Siegfrieds. Daarnaast is hij herhaaldelijk te bewonderen als Max (Der Freischütz), Paul (Die tote Stadt), Florestan (Fidelio), Pedro (Tiefland), Bacchus (Ariadne auf Naxos) en Kaiser (Die Frau ohne Schatten). Andere belangrijke rollen zijn Don José (Carmen), Samson (Samson et Dalila), Äneas (Les Troyens), Grigori (Boris Godunow), Egyptische Pharaoh (Moses), Herrman (Pique Dame), Otello (Otello) en Dick Johnson (La Fanciulla del West).

 

Hij was al te zien op de meest belangrijke podia ter wereld, o.a.; Wiener Staatsoper, Metropolitan Opera New York, Deutsche Oper Berlin, San Francisco Opera, Royal Opera House Covent Garden, Semperoper Dresden, Scala di Milano, New National Theatre Tokyo, Nederlandse Opera Amsterdam, Bayerische Staatsoper Munich, Gran Teatro del Liceo Barcelona, Palau de les Arts Valencia, Opéra National de Paris (Bastille), Châtelet Paris, Opéra du Lyon, Staatsoper Hamburg, Teatro Carlo Felice Genova, Den Norske Opera Oslo, De Munt in Brussel en Maggio Musicale Fiorentino. Torsten Kerl is een vaste gast op internationale opera festivals zoals de Bayreuther Festspiele (Der fliegende Holländer, Die Meistersinger von Nürnberg), de Salzburger Festspiele (Mozart-Requiem, Die Liebe der Danae en Die tote Stadt), het Edinburgh Festival, het Glyndebourne Festival en het Opera Festival in Savonlinna in Finland. In 2000 won hij de Grammy Award voor beste internationale opname van het jaar.

 

Bovendien werkt Kerl regelmatig samen met de belangrijkste orkesten in de wereld zoals: Wiener Philharmoniker, London Philharmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Berliner Philharmoniker, Amsterdam Concertgebouw Orchestra, Orchestre de Radio France, Dresdner Staatskapelle en Accademia di Santa Cecilia di Roma.