Truls Mørk

Truls Mørk heeft zich dankzij zijn integriteit, gratie en indrukwekkende intensiteit gevestigd als een van ‘s werelds vooraanstaande cellisten. Hij werd aanvankelijk grootgebracht op de cello door zijn vader en ging daarna studeren bij Frans Helmerson, Heinrich Schiff en Natalia Schakowskaya. In zijn vroege carrière won hij onder andere de Internationale Tsjaikovskiwedstrijd (1982), de Cassado International Violoncello Competition in Firenze (1983), de Unesco Prize van de Europese Radio-unie (1983) en de Naumburg Competition in New York (1986).

Mørk treedt regelmatig op met Europese toporkesten als de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Leipzig Gewandhausorchester en het London Philharmonic Orchestra. In Amerika speelde hij met onder andere de New York Philharmonic, het Philadelphia Orchestra, het Boston Symphony Orchestra en de Los Angeles Philharmonic. Dirigenten met wie hij samenwerkte, waren onder andere Myung-Whun Chung, Mariss Jansons, Manfred Honeck, Esa-Pekka Salonen, Gustavo Dudamel, Sir Simon Rattle en Kent Nagano.

Mørk geeft regelmatig recitals op festivals. In 2015 speelde hij op het Verbier Festival met artiesten als Ilya Gringolts, Jan Lisiecki en Daniil Trifonov. In 2016 nam hij deel aan het Piatigorsky International Cello Festival. Hij is daarnaast een hevig voorvechter van de hedendaagse muziek en gaf al meer dan dertig premières, waaronder van werken van Rautavaara, Pavel Haas, Krzysztof Penderecki en Haflidi Hallgrimsson.

Mørk maakte opnames voor diverse platenlabels (Virgin Classics, EMI, Deutsche Grammophon, Ondine, Arte Nova en Chandos) en werd gelauwerd met Gramophone-, Grammy-, Midem- en ECHO Klassik-awards. Hij verzilverde muziek gaande van de legendarische celloconcerti en de cellosuites van Bach tot hedendaagse werken op cd.

Truls Mork