Tutu Puoane

Geboren in Pretoria, Zuid-Afrika in 1979, studeerde ze aan het Music College van de Universiteit van Kaapstad (UCT) voordat ze in 2002 naar Europa verhuisde. Ze studeerde twee jaar aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag (Nederland) en verhuisde uiteindelijk in 2004 naar Antwerpen, België.

Tutu's muziek is een mix van Afrikaanse, Europese en Amerikaanse tradities. Haar repertoire bestaat uit eigen composities, liedjes uit het Great American Songbook en arrangementen van Zuid-Afrikaanse originelen. Twee van haar albums, ‘Quiet Now’ en ‘Mama Africa’ (een samenwerking met het Brussels Jazz Orchestra) werden bekroond met een South African Music Award (SAMA) voor Best Jazz Album (in 2010 en 2011). ‘Breathe’ was de eerste release van SoulFactory Records, het onafhankelijke platenlabel dat ze samen met haar man, muziek- en zakenpartner Ewout Pierreux oprichtte.

Naast muziek houdt Tutu zich ook steeds meer bezig met theater. In 2015 werkte en toerde ze de wereld rond met Wim Vandekeybus en zijn danstheaterproductie Speak Low If You Speak Love. Sinds 2019 is ze een van de actrices in een all-star cast van Dear Winnie, de zeer succesvolle en bekroonde coproductie van KVS (Brussel) en NNT (Groningen, NL).