Werner Güra

Werner Güra studeerde aan het Mozarteum in Salzburg en rondde zijn zangstudies af bij Kurt Widmer in Basel, Margreet Honig in Amsterdam en Wessela Zlateva in Wenen. Na verscheidene gastoptredens bij de operahuizen van Frankfurt en Basel vervoegde hij in 1995 het ensemble van de Semperoper Dresden. Daniel Barenboim nodigde Güra uit voor meerdere producties aan de Staatsoper Berlin en als gast gaf hij zijn kritisch geprezen vertolkingen van Tamino, Ferrando en Don Ottavio ten beste aan het Teatro Carlo Felice in Genua, de Opéra de Lille, de Munt, de Opéra de Paris en Opernhaus Zürich. Na een lange onderbreking in zijn carrière als operazanger was Güra in 2014 opnieuw te horen in een operaproductie (Il ritorno d’Ulisse in patria) in Opernhaus Zürich.

Güra heeft een grondige kennis van het oratorium- en symfonische repertoire en trad in die hoedanigheid op met toporkesten als de Berliner Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, de Wiener Symphoniker en het London Philharmonic Orchestra onder dirigenten als Sir Colin Davis, Claudio Abbado, Riccardo Chailly, Bernard Haitink en Kurt Masur. Met Nikolaus Harnoncourt onderhoudt hij nauwe banden en stond hij op de podia van onder andere het Wiener Musikverein, de Philharmonie München en het Styriarte Festival.

Güra kan uitpakken met een kritisch geprezen discografie en wordt daarnaast zeer geapprecieerd als vertolker van liederen. Hij gaf recitals in onder andere Wigmore Hall, het Concertgebouw van Amsterdam, Lincoln Center en de Schubertiade Schwarzenberg. Diverse solo-cd’s (met liederen van Schubert, Schumann, Wolf, Brahms en Mozart) werden bekroond met een Diapason d’or en door Gramophone geselecteerd als ‘Editor’s Choice’. Voor zijn opname van Schuberts Winterreise ontving Güra in 2011 een BBC Music Magazine Award en voor zijn Schubert-cd ‘Wilkommen und Abschied’ kreeg hij de Duitse ECHO Klassik in 2012.

Sinds 2009 doceert Werner Güra aan de Zürcher Hochschule der Künste.

Werner Gura