Symphonic Cinema: De vuurvogel

Dag
Vrijdag 01.06.2018 - 20:00

Cultuurcentrum Hasselt

Straat
Kunstlaan 5
Postcode
3500
Woonplaats
Hasselt
Nacht op de kale berg
Concerto-rapsodie in d voor cello en orkest
De vuurvogel (ballet)
Price range

Andere bestelopties

Ticketbalie

  • Koningin Astridplein 26
    2018 Antwerpen
    03 213 54 06
  • openingsuren: di, do en vr van 14:00 tot 17:00

Over dit concert

Vergeet die sabeldans. Aram Katsjatoerjan had meer in zijn mars dan opzwepend xylofoongetokkel. Zijn Concerto-rapsodie voor cello en orkest, geschreven met de bezielde toon van Mstislav Rostropovitsj in het achterhoofd, is een indringende compositie waarin de cello moet glanzen, vlammen en fonkelen. Anthony Hermus lengt de Russische brio aan met Stravinski’s weergaloze ballet De vuurvogel. Dansers komen er niet aan te pas, maar de film die regisseur Lucas van Woerkum bij de muziek bedacht, maakt alles goed. Filmbeelden volgen de uitvoering en worden live aangestuurd met speciaal ontwikkelde software. Mochten Stravinski en Diaghilev nog leven, ze zaten in de zaal.

Symphonic cinema
Cineast Lucas van Woerkum creëerde met zijn serie Symphonic cinema een unieke manier om het verhaal van grote meesterwerken tijdens het concert tot leven te brengen. Tijdens de uitvoering neemt Van Woerkum plaats tussen de orkestleden. Terwijl het orkest live de muziek speelt, monteert hij in realtime de filmbeelden, die worden getoond op groot scherm. Lucas volgt net als de orkestleden de aanwijzingen van de dirigent. Zijn instrument is de iPad, waarop hij met speciaal voor hem ontwikkelde software de beeldovergangen ‘timet’ op de muziek.

Meer informatie over Symphonic Cinema in ons online magazine >>>

Gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter van de Belgische Federale Overheid.

Bio's

Antony Hermus

Antony Hermus

Functie
Gastdirigent

Antony Hermus studeerde piano en orkestdirectie aan het Fontys-conservatorium in Tilburg. Op 29-jarige leeftijd werd hij benoemd tot Generalmusikdirektor van de Duitse stad Hagen. Van 2009 tot 2015 was hij Generalmusikdirektor van het Anhaltische Theater in Dessau (Duitsland) en chef-dirigent van de Anhaltische Philharmonie. Als gastdirigent heeft Hermus de afgelopen jaren een grote reputatie opgebouwd. Hij was meermaals te gast bij o.a. de Bamberger Symphoniker, het Philharmonia Orchestra en het Orchestre de la Suisse Romande. Recentelijk maakte hij zijn geslaagde debuten bij het Rotterdams Philharmonisch en het Concertgebouworkest. Als vaste gastdirigent is hij momenteel verbonden aan het Noord Nederlands Orkest.

Lees verder

Marc Vossen

Instrument
cello

Marc Vossen begon met cellospelen op achtjarige leeftijd en studeerde onder andere bij Godfried Hoogeveen (Den Haag) en Ralph Kirshbaum (Manchester). Hij won tal van prijzen op (inter)nationale concoursen en treedt regelmatig op als solist. Hij vormt samen met broer Wouter (viool) en pianist Bart van de Roer het Storioni Trio dat internationale furore maakt.

Lees verder

Lucas van Woerkum

Instrument
regie

Lucas van Woerkum maakt films gebaseerd op symfonische muziek en regisseert muziekdocumentaires. Deze Symphonic Cinema-films worden geprojecteerd in concertzalen waarbij Lucas de films live vanuit het orkest synchroniseert. Hoogtepunten in dit nieuwe genre zijn The Isle of the Dead (2011), Firebird (2014) en Daphnis & Chloé (2017-2018).

Lees verder